Putin - Macron, întâlnire. Chirieac: Rusia face Europei acest cadou

Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut o analiză privind întâlnirea de astăzi dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

"Este aceasta o seară importantă, mare înspre a face un pas spre normalitate şi a ieşi din această paradigmă a confruntării?", l-a întrebat Mihai Gâdea pe analistul politic Bogdan Chirieac.

"Nu cred că va mai fi normalitatea de anul trecut, fiindcă vă gândiţi ce se întâmplă dacă Putin îşi retrage trupele după întâlnirea cu Macron? Nu a făcut-o când i-a cerut preşedintele SUA, nu a făcut-o după întâlnirile de la Geneva. O face dacă președintele Franţei s-a dus la Moscova să-l vadă şi, după informaţiile mele, cancelarul german Olaf Scholz, după Washington, va merge la Moscova pentru a discuta și el cu Vladimir Putin. Normalitate, în sensul în care Rusia înţelege, după ce s-a aşezat Vladimir Putin la acelaşi nivel cu preşedintele Biden, Rusia nefiind îndreptăţită să aibă un asemenea loc. Din punct de vedere economic, social, politic, este mult rămasă în urmă, este blocată în secolul XX. În schimb, Rusia face Europei acest cadou de a ne arăta că el negociază cu Europa în dauna SUA.

Este evident că, dacă Putin face acest joc, va fisura relaţia transatlantică. Preşedintele Biden nu a reuşit, dimpotrivă. Putin a apăsat pe acceleraţia înarmării şocante față de Ucraina. Dacă Macron şi Olaf Scholz reuşesc acest vis al Europei, al Franţei în special, de a forma o armată europeană proprie, de a dezvolta o securitate proprie europeană, se va contura cu foarte multă putere. Este vorba de foarte mulţi bani aici. Cercetarea militară înseamnă tehnologie de ultimă oră, care apoi poate fi folosită în domeniul civil. De pildă, în aviație marină, electronică avansată, telecomunicaţii, sateliţi. Astăzi, Europa cumpără echipamente foarte sofisticate, mult mai avansate tehnologic din SUA. (...) Nu se va reveni la normalitatea care era acum un an, sub nicio formă", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Putin, întâlnire cu Macron la Moscova

"Vreau să subliniez din nou că împărtăşim preocupările referitoare la ceea ce se întâmplă în Europa în materie de securitate. Aş vrea să vă mulţumesc pentru faptul că Franţa participă de fiecare dată în modul cel mai activ la procesul de elaborare a unor soluţii de principiu", a afirmat Vladimir Putin, conform agenţiei Tass, cu ocazia întrevederii cu Emmanuel Macron.

"Observ ce eforturi depun actualul Guvern francez şi preşedintele Franţei pentru a rezolva criza legată de problemele privind asigurarea în mod egal a securităţii Europei printr-o perspectivă de termen lung şi pentru a aborda problemele referitoare de rezolvarea crizei din sud-estul Ucrainei", a subliniat Vladimir Putin.

La rândul său, Emmanuel Macron i-a spus lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters, că încearcă să identifice "o reacţie utilă, care să permită evitarea războiului şi construirea elementelor de încredere, stabilitate şi vizibilitate", scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel