Situația demografică din Rusia, după o gravă criză care a urmat căderii URSS, se degradează din nou, a avertizat marți președintele Vladimir Putin.
Putin a anunțat o serie de măsuri de politică familială, cu patru luni înaintea alegerilor prezidențiale, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Astăzi, în principal din motive conjuncturale, situația demografică în Rusia se degradează din nou", a declarat președintele rus la o întâlnire consacrată problemelor familiale.
"Această tendință era previzibilă, ea este legată de consecințele ultimelor crize demografice profunde", a adăugat el, referindu-se la "căderea demografică din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945) și cea de la mijlocul anilor '90".
Din cauza numărului mic de persoane născute în anii '90, în prezent există mai puține femei aflate la vârsta la care pot naște un copil, astfel că rata natalității a scăzut, potrivit demografilor.
Președintele rus, care a făcut din creșterea demografică una dintre prioritățile celor trei mandate ale sale, a pus în aplicare în ultimii ani un program de subvenții familiale pentru a-i încuraja pe ruși să aibă mai mulți copii.
Cele existente vor fi prelungite. Printre alte măsuri anunțate marți, 144,5 miliarde de ruble (2 miliarde de euro) vor fi destinate unor noi alocații pentru femeile care dau naștere primului lor copil, și nu începând de la al doilea, potrivit președintelui rus.
Ele vor primi în medie 10.500 de ruble (aproximativ 150 de euro) pe lună timp de 18 luni după ce nasc, a precizat el.
Rusia, care are în prezent 146,9 milioane de locuitori, a pierdut mai mult de cinci milioane de persoane de la căderea URSS în 1991. Țara a fost aruncată atunci într-un cerc vicios demografic, deteriorarea condițiilor de trai conducând la o creștere a mortalității și la o criză a natalității.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu