Putin, încetare foc Ucraina, 15 februarie. Mesajul ministrului Vulpescu

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie.

Ministrul Culturii Ionuț Vulpescu a spus că speră ca acordul să fie respectat pentru că acest lucru ar reprezenta o veste foarte bună nu doar pentru Ucraina, ci și pentru România.

"După aproape 14 ore de negocieri, la Minsk se conturează un acord de pace în Ucraina. Ar fi o victorie a rațiunii, într-un climat de ură și de iraționalitate. Războiul civil din Ucraina n-ar fi trebuit să aibă loc. Nu există niciun motiv ca oameni care au trăit alături de secole să înceapă să se sfâșie între ei.

Sper ca de data asta principiile și prevederile acordului să fie respectate, nu încălcate, cum s-a întâmplat cu precedentul acord, semnat tot la Minsk, în septembrie 2015. Viața trebuie să-și revină la normal. Ucraina toată, nu doar estul, trebuie reconstruită, economia trebuie pusă pe picioare. La Bruxelles, FMI, prin vocea doamnei Lagarde, a promis un împrumut de 40 de miliarde de dolari, pe patru ani. Insuficient, ținând cont de uriașa datorie externă a Ucrainei. Probabil va fi nevoie de un ajutor suplimentar și din partea UE, și din partea Moscovei.

Important este să existe garanții solide că acordul va fi respectat. Și toate părțile implicate să dea dovadă de bună-credință. Iar ucrainenii trebuie să fie liberi să-și aleagă drumul pe care doresc să meargă. Democrația nu este, totuși, un sinonim pentru dictatura unei majorități asupra unei minorități. Se pare că o reformă constituțională devine obligatorie, mai ales din perspectiva garantării drepturilor minorităților.

Evident, avem și noi niște obligații față de românii din Ucraina. Pe care îi ajutăm cum putem, și cât ne permit regulile relațiilor internaționale.

Dacă va fi pace în Ucraina, va fi o veste bună și pentru România, și pentru Europa. Sper că ceea ce aflăm acum pe surse va fi concretizat, și că suferința oamenilor va lua sfârșit. Sper că nu vom avea un nou conflict înghețat la granița de nord est, după cel transnistrean. Poate de data asta va fi pace, o pace durabilă și egală pentru toți", a fost mesajul transmis de ministrul Ionuț Vulpescu.

VEZI ȘI: Summit Minsk. Putin anunță un armistițiu în Estul Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel