Putin îl expulzează pe consulul Ucrainei de la Sankt Petersburg, pentru obţinerea unor informaţii clasificate

Putin îl expulzează pe consulul Ucrainei de la Sankt Petersburg, pentru obţinerea unor informaţii clasificate
Putin îl expulzează pe consulul Ucrainei de la Sankt Petersburg, pentru obţinerea unor informaţii clasificate

Rusia a decis sâmbătă expulzarea unui diplomat ucrainean aflat la post la Sankt Petersburg, a anunţat Ministerul de Externe rus, decizie la care Kievul a răspuns cu expulzarea unui diplomat rus din Ucraina, informează AFP, Reuters şi dpa.

Diplomatul ucrainean respectiv, Oleksandr Sosoniuk, fusese reţinut pentru scurt timp de serviciul de securitate rus FSB când încerca să obţină informaţii clasificate de la un cetăţean rus. Media ucrainene au relatat că FSB l-a reţinut pe consulul Oleksandr Sosoniuk peste noapte. Kievul s-a declarat indignat de decizia Rusiei.

MAE ucrainean a denunţat o provocare din partea serviciilor de securitate ruse care vizează destabilizarea Ucrainei, pe fondul tensionării situaţiei în estul ţării în ultimele săptămâni.

VEZI ȘI Rusia expulzează zece diplomaţi americani şi pune capăt activităţii unor fonduri şi ONG-uri americane

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, a transmis un protest ferm contra detenţiei ilegale a lui Oleksandr Sosoniuk în Rusia şi a afirmat că exclude complet posibilitatea ca acuzaţiile aduse acestuia să fie adevărate.

El a adăugat că Ucraina va expulza un diplomat rus în termen de 72 de ore. Numeroşi ucraineni au fost arestaţi în Rusia şi mulţi ruşi în Ucraina în cazuri de spionaj începând din 2014, dar reţinerea unui diplomat este rară.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au răcit în special după sosirea partidelor pro-occidentale la putere la Kiev, în 2014, urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un război între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel