Putin iese la rampă în scandalul otrăvirii lui Navalnâi: Am ordonat imediat procurorului

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că a intervenit personal la sfârşitul lunii august pentru a permite mutarea opozantului Alexei Navalnâi în Germania pentru îngrijiri medicale după otrăvirea sa, relatează AFP.

'De îndată ce soţia acestui cetăţean mi s-a adresat, am ordonat imediat procurorului să verifice dacă este posibil ca el să părăsească ţara pentru a fi îngrijit', a spus Putin, vorbind în videoconferinţă în cadrul forumului Valdai de discuţii politice desfăşurat la Moscova.

Potrivit preşedintelui rus, Alexei Navalnâi, în vârstă de 44 de ani, s-ar putea să nu fi primit permisiunea de a părăsi ţara din cauza 'restricţiilor legate de dosare judiciare' în curs împotriva sa în Rusia.

'Am cerut imediat procurorului general să autorizeze acest lucru (această plecare, n.a.). Şi a plecat', a adăugat Putin. La sfârşitul lunii august, principalul politician rus de opoziţie s-a îmbolnăvit grav timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, la presiunea familiei pe lângă autorităţi, a fost autorizat să primească tratament de urgenţă în Germania.

Trei laboratoare europene, ale căror concluzii au fost confirmate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, au descoperit că Navalnâi a fost otrăvit de un agent neurotoxic din clasa Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare.

Opozantul rus, aflat încă în recuperare în Germania, l-a acuzat direct pe Vladimir Putin că se află în spatele otrăvirii sale, acuzaţie respinsă de Moscova care a considerat-o 'inacceptabilă'.

Acest episod a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Rusia şi Occident. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a sancţionat şase înalţi oficiali ruşi în legătură cu acest caz, potrivit Bruxellesului, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel