Putin și Obama, convorbire telefonică. Tema discuției

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său american, Barack Obama, s-au declarat miercuri, cu prilejul unei discuții telefonice, dispuși "să intensifice coordonarea" militară dintre cele două țări în Siria, a anunțat Kremlinul, citat de AFP.

"Cele două părți au confirmat dorința lor să intensifice coordonarea dintre militarii ruși și americani în Siria", a precizat Kremlinul într-un comunicat, fără să ofere detalii asupra formei pe care o va lua această coordonare.

De asemenea, liderul de la Kremlin a lansat un apel președintelui american să acționeze pentru ca rebelii "moderați" să se delimiteze de jihadiștii din Frontul Al-Nusra (filiala siriană a organizației Al-Qaida) și de alte grupări extremiste "care nu sunt avute în vedere de armistițiu", potrivit comunicatului.

"Vladimir Putin l-a îndemnat pe interlocutorul său să contribuie la ruperea legăturilor dintre opoziția moderată și grupările teroriste ca Frontul Al-Nusra", a precizat documentul, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, cei doi președinți au subliniat importanța reluării negocierilor de pace sub egida ONU, în contextul în care două runde de negocieri de pace indirecte intersiriene au fost organizate de la începutul anului la Geneva, fără să se înregistreze progrese.

Citește și: Vladimir Putin, decizie pentru ruși. Nimeni nu se aștepta la așa ceva

Serviciile de securitate ale Statelor Unite și Rusiei cooperează deja în Siria, iar Moscova a lansat un apel în iunie pentru desfășurarea de "acțiuni comune decisive împotriva Frontului Al-Nusra".

La jumătatea lunii mai, Rusia a propus Statelor Unite să efectueze lovituri comune împotriva grupărilor jihadiste din Siria, propunere respinsă imediat de Washington.

Aflat într-o vizită în Georgia înainte de summitul NATO organizat pe 8 și 9 iulie la Varșovia, secretarul de stat american, John Kerry, a salutat miercuri armistițiul de 72 de ore decretat de regimul de la Damasc în Siria, afirmând că lucrează în special cu Rusia pentru a-l transforma într-un acord durabil.

Citește și: Garda Națională a Rusiei, subordonată direct lui Putin, pregătită de atac

Armata siriană a decretat miercuri o încetare a focului timp de 72 de ore pe întreg teritoriul țării aflată în război, un anunț care coincide cu sărbătoarea Eid al-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului.

Pe 27 februarie, în Siria a intrat în vigoare o încetare a ostilităților negociată de Statele Unite și Rusia, cu excepția regiunilor aflate sub controlul jihadiștilor. Acest armistițiu a sfârșit prin a zbura în bucăți după încălcări repetate din partea beligeranților.

Ulterior, orice tentativă de a face să fie respectat armistițiul dintre rebeli și regim a eșuat, asemenea eforturilor unei reglementări politice a conflictului care a făcut peste 280.000 de morți și a forțat milioane de persoane să își abandoneze locuințele.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel