Putin, decizie URIAȘĂ pentru Turcia

Vladimir Putin a semnat un decret prin care dispune ridicarea majorităţii sancţiunilor impuse de ţara sa Turciei în timpul crizei ce a urmat incidentului în care un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă, relatează AFP, potrivit Agepres.

Putin anunţase încă de la începutul lunii mai ridicarea în curând aproape integrală a sancţiunilor împotriva Turciei, declaraţie făcută după întrevederea avută la Soci cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, când amândoi au confirmat normalizarea completă a relaţiilor bilaterale dintre ţările lor. După acea întâlnire a fost semnat la Istanbul un acord privind ridicarea restricţiilor, conform Agerpres. Aceste sancţiuni au fost adoptate de Moscova în timpul crizei provocate de doborârea unui avion militar rus de către aviaţia turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie 2015. A urmat un an şi jumătate de tensiuni, dar relaţiile dintre Moscova şi Ankara au intrat vara trecută într-un proces de normalizare, Putin ordonând atunci ridicarea unei părţi a sancţiunilor, mai ales în sectorul turistic, după ce Erdogan şi-a exprimat regretul pentru acel incident soldat cu moartea unuia dintre piloţii ruşi.

Decretul semnat miercuri de Putin autorizează din nou companiile turce din sectoarele construcţiilor şi turismului să desfăşoare activităţi economice în Rusia. Va fi de asemenea ridicată interdicţia impusă societăţilor comerciale turce prezente în Rusia de a aduce în această ţară noi angajaţi turci. Decretul prevede şi eliminarea obligativităţii vizelor de scurt sejur pentru unele categorii de călători frecvenţi deţinători ai unui paşaport turc. Însă vizele pentru turiştii turci care doresc să viziteze Rusia rămân valabile, preşedintele Putin precizând anterior că a luat această decizie în cadrul măsurilor antiteroriste.

Rămâne de asemenea în vigoare şi interdicţia importului de tomate turceşti în Rusia. Înaintea adoptării sancţiunilor, aproape jumătatea din cantitatea de tomate de pe piaţa rusă provenea din Turcia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel