"Putin a murit": val de speculații pe internet după dispariția "țarului"

Furtună pe rețelele sociale după ce președintele rus Vladimir Putin nu a mai apărut în public din data de 5 martie. Kremlinul insistă că Putin e sănătos și capabil să-ți rupă mâna dacă ți-o strânge. Între timp, internauții l-au "îngropat" deja pe liderul de la Kremlin.

Ce înseamnă, totuși, dispariția lui Putin?


La nivel simbolic, jurnalistul Leonid Bershidsky spune că dispariția lui Vladimir Putin este o dovadă că Rusia este o dictatură. "Niciun alt tip de stat nu ar fi atât de opac și nici cetățenii săi atât de preocupați de propriul lider", argumentează Bershidsky în Bloomberg.

Revista Forbes se întreabă dacă, dincolo de glumele de pe internet, absența lui Putin ar putea indica o lovitură de Palat la Moscova. "Unele relatări sugerează fisuri în verticala puterii lui Putin. Reuters a relatat că uciderea politicianului de opoziție Boris Nemțov și conexarea asasinatului cu Cecenia arată o posibilă ruptură între serviciul rus de informații (FSB) și președintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov, care are o armată destul de puternică ce operează în afara influenței directe a FSB-ului". 

Forbes amintește că anul trecut circula o teorie despre o confruntare între "ulii" (șefii serviciilor și armatei, care trăiesc din banii statului și sunt motivați ideologic și geopolitic) și "porumbei" (apropiații ușor liberali ai lui Putin, oligarhi care caută succes și putere).

Analiza Departamentului de Stat al SUA: trei arme folosite de Rusia împotriva României și vecinilor regionali

Putin, "îngropat" pe internet

"Putin umer" sau "Putin a murit" se află în topul căutărilor la ruși în ultimele zile. 

Există și un site care le permite utilizatorilor să întrebe "a murit Putin?". Răspunsurile automate variază între "nu, este în viață" și "nu, nu de asta pute la Moscova".

Ce a stârnit avalanșa de zvonuri? Ultima ieșire publică a lui Vladimir Putin datează din 5 martie, când l-a primit la Kremlin pe prim-ministrul italian Matteo Renzi. Miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Putin a anunțat că președintele va lipsi de la o ședință cu serviciul de informații al Rusiei, FSB, la care de regulă participă. Cu o zi în urmă, președintele Rusiei a anulat în mod neașteotat o deplasare în Kazakhstan. "Vizita a fost anulată. Se pare că Putin s-a îmbolnăvit", a declarat un oficial kazakh pentru Reuters.

Deși sceptici că Putin a decedat, internauții și-au imaginat cum ar arăta o lume fără liderul de la Kremlin, cum l-ar jeli nord-coreeni și cum cum ar fi organizată ceremonia funerară.

Traducere: E deja seară și Putin tot nu apare.

Glume cu Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, după ce a declara că președintele e într-atât de strașnic încât rupe mâini când le strânge:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel