Puterea prin clemență: Putin l-a grațiat pe Hodorkovski

hororkovski
hororkovski

Președintele Vladimir Putin a semnat decretul de grațiere a miliardarului Mihail Hodorkovski, un rival politic al liderului de la Kremlin care a executat 10 ani de închisoare.

Putin a anunțat că își va elibera rivalul la sfârșitul unei conferințe de presă maraton, la care au participat, miercuri, peste 1.300 de jurnaliști. Liderul de la Kremlin a spus că Mihail Hodorkovski a cerut grațierea din motive umanitare, specificând că mama miloardarului este bolnavă.

"Decretul va fi pus în aplicare în ziua semnării lui", a declarat Kremlinul într-un comunicat, citat de Ria Novosti.

Hodorkovski este încarcerat în nordul regiunii Karelia, în apropierea graniței Rusiei cu Finlanda. El a fost condamnat în baza unor acuzații de spălare de bani și furtul a milioane de tone de petrol.

Decizia lui Putin a luat prin surprindere opinia publică, dar și pe avocații miliardarului. În urmă cu 10 ani, Hodorkovski era cel mai puternic magnat din Rusia ca influență și avere. Totodată, acesta se contura drept un rival politic puternic pentru Vladimir Putin, care începuse să dea cât mai multe semnale că în Rusia se produce o turnură autoritară.

De la închiderea magnatului și până în prezent, Putin nu a făcut vreun gest de simpatie sau milă față de Hodorkovski. Dimpotrivă, miliardarului i se aduceau constant alte acuzații penale, în timp ce companiile îi erau desființate de autorități.

Putin își consolidează puterea 

Prin eliberarea unui oponent politic, Vladimir Putin dă un semnal de forță într-un moment în care este foarte sigur de puterea sa. Fostul KGB-ist pare că are destulă încredere în poziția sa  încât să grațieze un om care l-a criticat și din spatele gratiilor și care încă mai dispune de resursele financiare prin care să provoace regimul lui Putin.

Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, este unul dintre oamenii de afaceri din Rusia care au devenit cunoscuți drept oligarhi, după ce au profitat de căderea URSS și de începutul anilor '90 pentru a aduna influență politică și avere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel