EXCLUSIV  Puterea Elenei Ceaușescu. Lavinia Betea: L-a ajutat să devină președinte

Lavinia Betea, psihosociolog, istoric și jurnalist, a relatat, la Interviurile DCNews, ce influență avea Elena Ceaușescu în politica vremii și cum l-a propulsat pe Nicolae Ceaușescu în funcția de președinte al României.

Lavinia Betea, istoricul care va lansa mâine, la Bookfest, cartea „Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda tovarășei din 1989”, a afirmat că soția dictatorului Nicolae Ceaușescu avea o mare influență în rândul soțiilor potentaților vremii și că a avut un rol hotărâtor în propulsarea lui pe prima poziție în stat. "Am stat de vorbă cu mulți oficeri din serviciile speciale care au cunoscut-o în mod direct, am stat de vorbă cu foști ilegaliști. Se pare că ea a fost și cea care l-a împins pe prima poziție în 1965. Ea a știut să întrețină niște foarte bune relații cu soțiile puternicilor din jurul lui Gheorghe Gheorghiu - Dej", a spus Lavinia Betea.

Fusese slujnică într-o casă boierească

Istoricul a descoperit o parte ascunsă a trecutului Elenei Ceaușescu, care ar fi fost responsabilă pentru determinerea ei de mai târziu. "Ea a fost o vreme slujnică, ceea ce s-a omis din actele ei. Am aflat acest lucru de la traducătoarea ei în limba engleză, doamna Violeta Năstasescu. Și mama ei fusese slujnică într-o casă boierească. Deci ea a crescut cu niște deprinderi mai altfel decât fetele de la țară. A lucrat apoi într-o fabrică. La București era un semn de emancipare și un fel de forță ca o fată de 16, 17 ani să-și părăsească satul natal să vină în București, să opteze pentru o calificare... La urma urmelor, Coco Chanel ce fusese? Lucrase într-o croitorie. Sigur, o ființă înzestrată cu geniu, dar geniul nu era suficient dacă nu avea o abilitate de a intra în rândul elitelor, o abilitate susținută de alte daruri decât cele de croitoreasă", a zis istoricul.

Elena Ceaușescu s-a căsătorit din dragoste

Lavinia Betea consideră că Elena Ceaușescu nu a avut niciun interes în căsătoria cu viitorul președinte. "Pe Elena Ceaușescu nu putem să o bănuim de vreun calcul politic. A fost dragoste. În vremea când l-a cunoscut pe Ceaușescu cine ar fi bănuit că Partidul Comunist va ajunge la putere. Cine ar fi putut crede că intrând într-un partid al proscrișilor ai fi putut ajunge atât de departe. Ablitățile ei și le-a câștigat ca slujnică. Avea o vorbă pe care o repeta mereu: știu să fac de toate", a explicat istoricul. 

 

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy