Puterea din Ucraina își bate protestatarii în creierii nopții

ucraina protest
ucraina protest

Sute de jandarmi au dislocat brutal protestatarii ucraineni adunați marți seara în Piața Independenței pentru a manifesta împotriva deciziei guvernului de a nu semna tratatul de asociere la UE, în favoarea consolidării relațiilor economice cu Rusia. Intervenția forțelor de ordine în noaptea de marți spre miercuri a venit la câteva ore de la întâlnirea președintelui Viktor Ianukovici cu trei foști șefi de stat ai Ucrainei, cărora le-a garantat că nu se va folosi abuziv forța împotriva manifestanților.

În jurul orei 1 A.M, la o temperatură de -13 grade Celsius, batalioanele de poliție i-au încercuit pe protestatari și au început să demanteleze baricadele construite de pro-europeni în ultimele zile, relatează The Guardian.

Reacții dure cu privire la astfel de acțiuni violente ale autorităților au survenit acum două săptămâni din partea țărilor Occidentului. Pe 30 noiembrie, într-o dimineață de sâmbătă, trupe speciale au fost trimise în centrul Kievului pentru a dispersa mulțimea. Prestigiosul ziar The Economist scria, referitor la acest subiect, că numai tâlharii și hoții preferă să acționeze în primele ore ale dimineții.

Premierul Ucrainei, Mykoa Azarov, a declarat, marți, că operațiunea forțelor de ordine avea ca obiectiv eliberarea drumurilor publice. ”Nu se va folosi forța împotriva manifestanților pașnici. Puteți înțelege asta? Calmați-vă”, spunea Azarov la începutul unei ședințe de Guvern.

Poliția s-a retras miercuri dimineață, chiar dacă protestatarii continuau să ajungă în centrul Kievului. Secretarul de stat adjunct al Statelor Unite ale Americii, Victoria Nuland, însărcinată cu probleme europene, a vizitat Piața și a împărțit biscuiți protestatarilor.

Viktor Ianukovici s-a întâlnit în cursul zilei de marți cu trei foști președinți ai Ucrainei, cu care a încercat să stabilească un program pentru apropierea de UE, doar dacă Bruxelles-ul va oferi condiții financiare mai bune. Câteva ore mai târziu, același Ianukovici a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Catherine Ashton. Oficialul european i-a spus lui Ianukovici că nu ar trebui să folosească forța. Ulterior, ea a mers să viziteze Piața Independenței.

”Acesta este cel mai stupid lucru pe care autoritățile puteau să-l facă”, spune campionul la box Vitali Klitscho, devenit unul dintre liderii protestatarilor pro-europeni. ”Să dispersezi piața când Catherine Ashton efectuează o vizită. Oamenii de aici sunt determinați să nu trăiască într-un stat polițienesc”, a continuat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel