Puiu Popoviciu, legături cu Hunter Biden şi un fost director FBI în dosarul său de corupţie

Rudolpf Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a atras din nou atenţia asupra activităţii lui Hunter Bider în România, despre care spune că ar fi lucrat cu un important om de afaceri, pe care ar fi încercat să îl scape de acuzaţii de corupţie. 

Conform New York Times, este vorba despre afaceristul Puiu Popoviciu. Hunter Biden ar fi fost angajat de Gabriel Popoviciu, fiul afaceristului, pentru a-l scăpa pe acesta de acuzaţiile de corupţie din România. Totul în timp ce Joe Biden era vicepreşedintele SUA. În 2016, Puiu Popoviciu a fost condamnat pentru acuzaţii legate de vânzarea unui teren în nordul Bucureştiului. 

"În jurul perioadei de condamnare din 2016 a lui Puiu Popoviciu, Hunter Biden l-a recrutat pe Louis Freeh, fostul director al FBI, pentru a asista la caz, potrivit a patru persoane cunoscute cu efortul", arată New York Times.

Trump, menţiuni despre România în scandalul Hunter Biden 

„Ei bine, cred că ce a făcut Biden și fiul său nu e chiar ok - și acum, cred, ei găsesc și România; asta tocmai a ieșit astăzi. Sau în altă țară. Și sunt sigur că există mai mult decât atât ", a spus președintele.

Activitatea lui Hunter Biden pentru Puiu Popoviciu aa fost menţionată pentru prima dată de The New York Times în mai. Dar noi detalii arată modul în care eforturile lui Hunter Biden au fost în contrast cu mesajul transmis de România de tatăl său. 

Joe Biden, critic la adresa corupţilor 

Într-un discurs din mai 2014 adresat politicienilor de la București, vicepreședintele Biden a catalogat corupția ca fiind „un cancer care roade la baza credinței cetățeanului în democrație" și „poate reprezenta un pericol clar și prezent nu numai pentru economia unei națiuni, ci și pentru Securitatea sa naţională."

La aproximativ doi ani de la acel discurs, Puiu Popoviciu a fost condamnat într-un caz introdus de o agenție anticorupție pe care vicepreședintele american a lăudat-o.

Cum a ajuns Hunter Biden în slujba lui Popoviciu

În 2015, înainte de prima sa călătorie în România, Hunter Biden s-a întâlnit cu ambasadorul român în Statele Unite în ambasada țării de la Washington. Biden a subliniat că a întreprins călătoria în calitate de cetățean privat și nu l-a menționat în mod expres pe Puiu Popoviciu sau cazul său, continuă NY Times. 

La un moment dat, Hunter Biden s-a apropiat de Mark Gitenstein, fost ambasador american în România, în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama, pentru a discuta posibilitatea de a sesiza cazul Popoviciu către Louis Freeh, mai arată presa americană.

Gitenstein, care a servit ca asistent al Senatului pentru Joe Biden și care acum se află în consiliul de administrație al Fundației Biden, a apărat activitatea procurorilor care l-au vizat pe domnul Popoviciu.

„Atât vicepreședintele cât și eu am avut o încredere totală în procurorii anticorupție din România și am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a-i susține, atât în timpul funcției, cât și după aceea", a spus Mark Gitenstein.

Avocaţii lui Popoviciu au cerut revizuirea cazului 

Louis Freeh a efectuat o revizuire a cazului cu o echipă de procurori pensionari și agenţi ai FBI. Echipa a concluzionat că există „numeroase deficiențe de fapt și de drept în cazul lui Popoviciu", potrivit unui comunicat care rezumă concluziile emise în 2017, după ce înalta instanță română a confirmat condamnarea lui Popoviciu la șapte ani de închisoare. Freeh a solicitat autorităților române să reexamineze cazul și să ajungă la „un alt rezultat".

Nu s-a întâmplat asta, însă. Puiu Popoviciu a fost arestat la Londra la scurt timp după decizia înaltei instanțe. El a plătit cauțiunea și luptă împotriva extrădării în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel