Pugilistul Vitali Kliciko, primarul Kievului, promite să „apere“ orașul în cazul unui atac al Rusiei

Sursă foto: Facebook Klitschko
Sursă foto: Facebook Klitschko

Vitali Kliciko, fost campion mondial la box la categoria grea, promite să apere orașul Kiev în fața Rusiei.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, fost campion mondial la box la categoria grea, s-a angajat miercuri să "apere" capitala ucraineană dacă temerile privind o invazie rusă vor deveni realitate, relatează AFP.

"Trebuie să fim pregătiţi de scenariul cel mai grav", a declarat presei edilul în vârstă de 50 de ani.

"Sperăm ca acesta să nu devină realitate, dar dacă agresori vin în ţara noastră nu vom avea altă alegere, va trebui să ne apărăm oraşul, ţara, viitorul", a adăugat el.

Primarul din Kiev a vizitat împreună cu fratele său, Wladimir, şi el campion la box, un centru de recrutare de la Kiev pentru voluntarii gata să se lupte dacă oraşul este atacat.

Wladimir Klitciko s-a înscris şi el la acest centru de recrutare, afirmând că vrea să-şi "protejeze" apropiaţii.

Rusia, care a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, este acuzată de occidentali să se pregăteşte să atace Ucraina.

Kremlinul spune că nu vrea să invadeze Ucraina

Moscova dezminte orice intenţie de acţiune militară, dar condiţionează dezescaladarea de o listă de condiţii, necesare potrivit ei pentru a-şi garanta securitatea, în special asigurarea că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat săptămâna trecută să se evite producerea "panicii".

La Kiev viaţa continuă normal, fără semne aparente de tensiuni şi nici de pregătiri pentru un eventual conflict.

Primarul a dat asigurări că administraţia sa se pregăteşte lucrând cu armata la planuri de apărare a oraşului de aproape 3 milioane de locuitori.

El a recunoscut totuşi că oraşul nu dispune încă de sisteme de comunicaţii de urgenţă în caz de pană a reţelelor de telefonie şi internet.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri de institutul ucrainean Centrul Razumkov, aproape 45% dintre ucraineni cred într-o posibilă intervenţie rusă în Ucraina şi aproape 44% sunt de părere că aceasta nu va avea loc, scrie Agerpres.

Federalizarea Ucrainei. Ministrul de Externe de la Kiev: Nu va exista un statut special pentru Donbas

Autoritățile ucrainene exclud acordarea unui statut special și drept de veto Donbass-ului, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba într-un interviu pentru Rzeczpospolita, publicat miercuri.

"Nici o regiune ucraineană nu va avea o putere pentru deciziile statului național. Acest lucru este o piatră de temelie! Nu va exista nici un statut special, așa cum își imaginează Rusia, nicio putere de vot", a spus el.

„Efectuăm o reformă de descentralizare foarte profundă și suntem gata să lucrăm la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Dar Acordurile de la Minsk încep cu probleme de securitate. Partea politică este pe locul doi. Deci, toată lumea trebuie să se concentreze mai întâi pe securitate”, a adăugat ministrul.

Reglementarea pașnică din Donbass se bazează pe Acordurile de la Minsk, care implică încetarea focului, retragerea forțelor, amnistia, restabilirea legăturilor economice și un dialog cu reprezentanții Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) asupra unei reforme constituționale profunde, care trebuie să aibă ca rezultat o descentralizare cu un statut special acordat anumitor părți ale regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel