EXCLUSIV  Pușca de vânătoare a lui Ceaușescu, scoasă la licitație. Detalii de la ultima vânătoare a dictatorului

Pe data de 11 iulie va fi scoasă la licitație pușca folosită de către Nicolae Ceaușescu la vânătoare. Fostul senator Marius Marinescu a discutat în exclusivitate cu DC News despre licitația care urmează să aibă loc.

Arma de vânătoare a fost fabricată în 1933 și i-ar fi aparținut Regelui Carol II. Ea a fost confiscată şi modificată apoi pentru Nicolae Ceauşescu.

Arma va fi scoasă la licitația din 11 iulie de către Casa Artmark. Licitația pornește de la prețul de 12.000 de euro.

"Puşca, având seria 505, este o armă de vânătoare funcţională, ce a fost comandată cu talpă din os, lunetă Zeiss şi ornamente ovale, din aur, cu cifra Regelui şi coroana regală. În prezent, puşca are elementele decorative metalice înlocuite cu unele din aur de 18K, cele două platini având inscripţia "Holland & Holland", iar în partea inferioară a patului având un element metalic inscripţionat cu semnătura "N. Ceauşescu". Greutatea totală a pieselor din aur depăşeşte 200 gr", se arată într-un comunicat de presă.

Contactat de DC News, Marius Marinescu este de părere că Nicolae Ceaușescu, ce credea cu îndârjire în doctrina marxistă și comunistă, nu ar fi acceptat să folosească obiecte care au aparținut monarhiei. Totodată, fostul senator a povestit și detalii interesante de la ultima vânătoare a dictatorului, vizibil afectat de evenimentele ce se desfășurau pe plan internațional în perioada respectivă.

”Nicolae Ceaușescu nu a avut în proprietate nicio armă de vânătoare. Toate mijloacele fizice și mobile folosite erau proprietatea gospodăriei de partid. Ceaușescu era un comunist convins. El niciodată nu a folosit anumite obiecte pe care le-au folosit monarhii. 

Dacă ar fi adevărat că pușca respectivă de vânătoare a fost folosită de către Ceaușescu, atunci Ministerul Culturii ar trebui să o achiziționeze și să o ducă la Muzeul Național de Istorie. Nicolae Ceaușescu a primit cadouri zeci de arme de vânătoare de la șefii de stat. Ar fi bine dacă am avea un muzeu al comunismului. 

Ultima vânătoare a dictatorului

Ultima vânătoare a lui Ceaușescu a fost organizată pe 10 decembrie 1989, ca un refugiu a lui Ceaușescu. Era foarte tensionat la timpul respectiv. A mers la domeniul de vânătoare de la Ghimpați, Giurgiu. Vânătoarea a fost realizată de mai marii locali în frunte cu primul secretar, o vânătoare de fazani. S-au adus înainte cu o seară aproximativ 5.000 de fazani cărora le-au dat drumul în pădure.

Ceaușescu când a venit la vânătoare a fost așteptat cu tradiționalul mic dejun vânătoresc. Nu s-a atins de absolut nimic. A venit și a mers direct la vânătoare. Domnul Vasile Crișan, organizatorul partidei de vânătoare, spunea că Ceaușescu era palid, slăbit, avea fața pătată. Era speriat și foarte preocupat. Deja căzuse blocul socialist, pe 9 noiembrie în urmă cu o lună căzuse Zidul Berlinului, pe 26 noiembrie avusese loc ”Revoluția de catifea” la Praga. Pe 4 decembrie Ceaușescu a fost invitat la Moscova de Gorbaciov care i-a cerut să renunțe la putere.

Toate aceste lucruri îl preocupau. El simțea că îi venea momentul. A intrat direct la vânătoare și a împușcat sute de fazani în timp ce aghiotantul îi schimba și încărca armele. După vânătoare, pentru întâia oară Ceaușescu nu a respectat protocolul. Nu i-a mai salutat pe gonaci, nu a mai admirat trofeele. A plecat imediat, iar după 15 zile din vânător a devenit vânat”, a precizat Marius Marinescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel