PSD vs. PNL vs. USR-PLUS vs. AUR. Cristoiu, analiză. Detaliul care a ieșit la iveală

Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Ion Cristoiu remarcă o serie de schimbări în comportamentul electoratului la alegerile parlamentare de duminică.

„Știu deja pe de rost teoria foarfecelui: Până la prânz, ies alegătorii PSD, mai ales cei din rural, (...) iar după ies cei de Dreapta din oraşe care, domni fiind (cum spune zicala, Domnu-i domn şi-n şanţ) se scoală târziu. (...) Anul acesta PSD n-a mai avut în prima parte a zilei o deschizătură a foarfecelui. Prin urmare n-a avut de-a face cu fenomenul dezumflării de la o oră la alta. Ba mai mult, a câştigat în faţa PNL, mai precis a Partidului Meu, printr-un val de alegători spre seară”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

„Pentru prima dată, nu m-au interesat (n.r. exit-poll-urile). Sau, mai bine zis, nu m-au interesat în mod deosebit. Deşi printre alte motive ale acestei schimbări la faţă s-a numărat şi faptul că în materie de formare a Guvernului, n-am nici cea mai mică îndoială că PSD n-are cum să facă majoritatea. (...) Pentru a avea un cuvânt de spus mai departe în România membră a UE, PSD are nevoie de ceea ce Brătienii (tatăl şi fiul) numeau refacerea în Opoziţie. Aşadar, înainte de ziua votului ştiam că Guvernul va fi de Dreapta. Şi va fi de Drepta chiar dacă PNL a suferit o înfrângere, iar USRPLUS a cam zbârcit-o.

Motivul trecerii în plan secund a rezultatelor e simplu. M-a preocupat prezenţa la vot. S-a spus că prezenţa va depinde de atmosfera de Pandemie. O nerozie. Localele au arătat că românii nu se tem de Pandemie. (...) Cei care au vrut să meargă la vot au mers. Prin urmare, prezenţa a fost anul acesta, ca şi în 2016 anul celei mai proaste prezenţe din postdecembrism, dependentă de voinţa de a merge la urne. O prezenţă mică a dat seama de o lipsă de entuziasm de mobilizare, de motiv de a merge la vot. Erau toate premisele pentru aceasta din punctul de vedere al tradiţiilor postdecembriste. Oricât s-a străduit Klaus Iohannis să-i convingă pe români, aceştia din urmă n-au mai perceput PSD drept Monstrul, drept Ciuma Roşie. Ura faţă de PSD s-a consumat în trei rânduri de alegeri – europarlamentare, prezidenţiale, locale. În plus, la Guvernare se află, de un an, alt partid decât PSD. PNL a guvernat catastrofal”, în opinia lui Ion Cristoiu.

„Partid necunoscut până mai ieri, AUR a devenit, după aceste alegeri, cea de a patra forţă politică a ţării. Explicaţia e dată de imboldul dat de AUR alegătorilor săi de a merge la vot. Iată că alegătorii AUR nu s-au temut de Pandemie”, a mai spus acesta.

„Cu o asemenea prezenţă, legitimitatea Reformelor e minimă. Cum să resetezi România când majoritatea românilor nu ţi-au dat mandat pentru asta?”, a precizat Ion Cristoiu pe cristoiublog.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel