PSD, PNL și UDMR definitivează sâmbătă programul de guvernare. Întâlnirea se reia de la ora 14:00

Foto: Crisan Andreescu
Foto: Crisan Andreescu

PSD, PNL și UDMR se întâlnesc din nou sâmbătă pentru a definitiva programul de guvernare și pentru a stabili structura viitorului guvern. Întâlnirea se reia la ora 14.00.

Liderii celor trei partide și cei ai minorităților naționale se întâlnesc sâmbătă pentru a agrea acordul politic, pentru a se înțelege pe structura Guvernului și pentru a definitva programul de guvernare.

Practic, în acordul politic, PNL, PSD și UDMR vor stabili câte ministere va avea fiecare partid, după ce tensiunile din cadrul negocierilor de vineri au dus la oprirea discuțiilor.

Ruptura s-a produs pentru că PNL își dorește Ministerul Dezvoltării, care în mandatul guvernului demis a aparținut UDMR, iar Uniunea își dorește, în această noua coaliție aceleași portofolii: Dezvoltare, Mediu și Tineret.

UDMR își dorește aceleași trei ministere

Liderul UDMR a avut un mesaj tranșant: „Un singur lucru nu va fi posibil, UDMR să fie element de decor, să stam noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștasul zâmbind în fiecare lună”, spune Kelemen Hunor. El a afirmat că UDMR trebuie să rămână cu portofoliile actuale, respectiv Dezvoltare, Mediu și Tineret.

Noua coaliție trebuie să încheie negocierile până luni, când liderii PSD, PNL și UDMR sunt așteptați de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea desemnării premierului care să formeze Guvernul. Reprezentații PNL, PSD și UDMR merg împreună, la ora 12.00.

Bode nu crede că UDMR ar ieși din coaliție

Lucian Bode exclude ieșirea UDMR din coaliția PSD-PNL-UDMR și mizează pe onoarea celor din Uniune: „UDMR când își dă cuvântul îl respectă”. Acesta a declarat, vineri, la Antena 3, că UDMR trebuie să fie parte a noii coaliții PSD-PNL-UDMR.

„Dacă vrem ca această coaliție să funcționeze și să nu ajungem la conflicte, este obligatoriu ca UDMR să fie parte a acestei coaliții. Obiectivul nostru este să declanșăm și să impunem mari reforme ale sistemului public. O coaliție de 70% și-ar putea propune reforme majore în statul român, inclusiv reforma constituțională. Dacă ne gândim că în 2024 putem avea un proiect politic comun - dacă livrăm în această perioadă - obligatoriu în acest proiect politic e nevoie de UDMR”, a spus Bode, ministru interimar al Internelor, din partea PNL.

Bode mizează pe onoarea celor din UDMR, deși președintele Uniunii, Kelemen Hunor a avut un discurs extrem de clar în privința rămânerii în coaliție.

„UDMR când și-a dat cuvântul, îl respectă și nu sunt mulți parteneri loiali așa cum îți este UDMR când și-a dat cuvântul. Negociază până în ultima secundă, își urmărește interesele, dar are cuvânt”, a spus Bode despre UDMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel