PSD, controversă cu mutarea ambasadei la Ierusalim. Vulpescu: România, izolată în raport cu partenerii europeni

Mihai Ciobanu / 12 feb 2020 / 12:43 Salveaza PDF Comentarii
Ionuț Vulpescu
Ionuț Vulpescu

Într-o analiză asupra cauzelor care au dus la căderea PSD în sondaje, la pierderea alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale dar şi a guvernării, Ionuţ Vulpescu tratează şi modul "controversat" în care social-democraţii s-au ocupat de politica externă a ţării.

Ionuţ Vulpescu analizează, în documentul pe care l-a redactat, şi "controversele și slăbiciunile asociate cu intenția de a muta sediul ambasadei din Israel".

"Demersul mutării ambasadei României la Tel-Aviv, fără nicio formă de consultare, este expresia personalizării politicii externe românești, fără niciun fel de calcul pentru consecințele unui astfel de curs de acțiune. România a fost primul stat care a recunoscut independența Israelului. Prin această mișcare intempestivă am anulat 60 de ani de efort diplomatic prin care România a avut rol de mediator între Israel și Statul Palestinian. Este adevărat că demersul ar putea aduce, în mod evident, un răspuns favorabil din partea Israelului. Întrebarea este dacă înainte de demararea acestui act, și de asumarea lui drept politică guvernamentală, posibilele costuri au fost luate în calcul.

România s-a găsit practic izolată pe această temă în raport cu partenerii europeni și rizibilă la nivel global (practic, în afară de SUA, doar Guatemala mai are ambasada la Ierusalim)", apreciază Ionuţ Vulpescu în analiza cu titlul "PSD, încotro?".

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29