EXCLUSIV  Provocare pentru iubitorii de urși

Fotografie creată de Александр Максин, de la Pexels
Fotografie creată de Александр Максин, de la Pexels

Cei care apără urșii non-stop și strigă ”jos labele” de pe ei ar trebui să se întâlnească cu animalele când se plimbă prin Sinaia. Și să-i ia acasă.

Dacă vrei să fugi un weekend până în stațiunile montane, mergi cu teama că dai de urs. Și desigur, nu trebuie să te cocoți prin munți ca să-i întâlnești. Nu doar că dai nas în nas cu ei prin parcul de la Sinaia sau pe la Castelul Peleș, mai nou intră și în bucătăriile restaurantelor.

De exemplu, cel mai recent, jandarmii au intervenit în weekend în 12 cazuri pentru îndepărtarea unor urși care au ajuns în zone locuite din județul Harghita. Unul dintre animale a intrat în bucătăria unui hotel, iar un altul pe peronul gării din Băile Tușnad.

Potrivit Jandarmeriei Harghita, de vineri și până luni au fost primite 12 apeluri prin 112 prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Băile Tușnad, Borsec și Toplița.

La Mamaia nu mai poți să mergi că este lărgită plaja. La munte dai de urs și când stai liniștit la hotel. Fac ceva autoritățile să ne păstreze în țara sau impasibilitatea este modul lor de a ne invita să ne facem concediile în străinătate?

Și cine iubește atât de mult urșii, mai mult decât pe oameni, să se ducă prin Sinaia. Aaaa, nu, ei știu doar de Saint-Tropez și Madeira. Este ușor din astfel de destinații să strigi jos labele de pe ursuleții noștri! Dar când vrei să dai o tură prin Sinaia și știi că s-ar putea să-ți sufle ursul în ceafă chiar și când mergi prin parc, parcă se schimbă puțin paradigma.

Probabil că autoritățile vor face ceva abia când urșii vor mutila oameni. Până atunci, lasă așa. Ne bazăm pe bunăvoința urșilor care doar fac puțin urât la turiști și-și văd apoi de-ale lor. Ce mare chestie dacă te întâlnești cu ursul? Te sperii puțin, o iei la fugă și scapi. Și nu mai vii la Sinaia. Faci turism în alte țări mai civilizate.

Provocarea pentru iubitorii de urși este să mai lase Grecia și Bulgaria și să facă concediul în Sinaia. Țara asta a ajuns din România Roursia.

Ce trebuie să faci când te întâlnești cu ursul pe șoselele din România

De câte ori nu ați fost la munte și, până să ajungeți acolo, pe șosea, v-ați întâlnit cu urșii? 

Și știu că primul instinct este să le aruncați ceva de mâncare sau să faceți un selfie cu ei. Dar aceste lucruri pot fi fatale! Am fost la Sanctuarul de Urşi Liberty de la Zărneşti, un loc fabulos, unde unul dintre ghizi a făcut un apel pentru oamenii care se întâlnesc cu ursul pe șosea.

”Urșii sunt foarte imprevizibili și foarte rapizi. În general, dacă te apropii mult de ei, este suficient să faci o mișcare bruscă și mai departe vă imaginați... Sunt mulți turiști care vor să-și facă selfie cu ursul. În momentul în care întorci spatele unui animal sălbatic, te va ataca. Consideră că ești vulnerabil. Te poate apuca de fund, de picior, îți dă drumul în cele mai multe cazuri. Dar ursul respectiv este condamnat. În acest caz, pădurarii au două opțiuni, ori să-i reloce în pădure, ori să-i împuște. De cele mai multe ori, nu-i mai relocă, ci îi împușcă direct”, a spus ghidul de la Sanctuarul de Urşi Liberty de la Zărneşti.

”Fac un apel: nu mai hrăniți urșii, indiferent unde îi vedeți! Noi îi dăm un biscuit, o bucată de pâine, o ciocolată sau ce-i mai dăm noi... dar ursul va sfârși tragic într-o zi! Adică va sfârși împușcat. Haideți să nu-i mai hrănim! Să-i lăsăm în pace! Știu că este foarte greu de rezistat tentației... Bun... opriți, faceți o poză, două... dar nu le dați deloc de mâncare! Ei vor sta, vor vedea că nu primesc și vor pleca în pădure. Gândiți-vă că, la o adică, urșii vor trece și strada mai devreme sau mai târziu. Noaptea nu ai cum să-i vezi...”, a mai spus ghidul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel