Protocolul nord-irlandez duce la tensiuni post-Brexit. UE avertizează cu riposte

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Marea Britanie a avertizat că va introduce măsuri de protecţie dacă Uniunea Europeană nu acceptă modificarea procolului Brexit aplicabil în Irlanda de Nord. UE anunţă că va riposta. 

"În lipsa unei soluţii agreate, va trebui să acţionăm, utilizând mecanismul de protecţie prevăzut la Articolul 16, pentru a aborda efectele pe care Protocolul le are asupra Irlandei de Nord", a declarat David Frost, ministrul britanic pentru Brexit.

În replică, Uniunea Europeană a avertizat Guvernul Boris Johnson că activarea Articolului 16 ar fi "extrem de inutilă" şi ar atrage reacţii.

"Lucrăm intens pentru a identifica soluţii practice la unele dificultăţi pe care le experimentează locuitorii Irlandei de Nord", a afirmat Daniel Derrie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au disensiuni asupra aplicării prevederilor Acordului Brexit. Guvernul de la Londra refuză să aplice controalele vamale la limita administrativă dintre Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, deşi a asumat acest angajament în momentul stabilirii relaţiilor comerciale post-Brexit, scrie Mediafax.

"Aranjamentele au început să se destrame mult mai rapid decât ne temeam"

"Da, am acceptat acel Protocol în toamna dificilă din 2019, în cursul negocierilor pe tema Brexit. Am ştiut că asumăm un risc, dar unul care merita. Şi am fost de la început îngrijoraţi că Protocolul nu va elimina presiunile dacă nu va fi gestionat în mod sensibil. Am avut dreptate. Aranjamentele au început să se destrame mult mai rapid decât ne temeam", a afirmat David Frost, subliniind că Guvernul de la Londra vrea acum "ceva mai bun" decât Protocolul nord-irlandez.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

VEZI Vine iarna nemulţumirii în Marea Britanie. Val de CRIZE: de șoferi, de alimente și de energie. Scenariu sumbru pentru Crăciun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel