EXCLUSIV  PROTOCOALE. Remus Borza, tranșant: Nu există nicio scuză! - VIDEO

Unele instituții și-au depășit limitele, atribuțiile și competențele constituționale, susține deputatul independent Remus Borza.

"Indiscutabil, în ultimii ani de zile, cu predilecție după 2008-2009, anumite instituții de forță și-au depășit limitele, atribuțiile și competențele constituționale și legale. Au interferat și, evident, că s-au înregistrat ingerințe în sfera de competență a altor instituții, puteri sau autorități și care, mai nou, au fost devoalate și în spațiul public", a spus Remus Borza.

Practică de pe vremea Guvernului Năstase

Deputatul consideră că vinovatul principal este factorul politic. "Există pârghii legale pentru a pune fiecare autoritate, instituție a statului în pătrățica ei constituțională. Pe de altă parte, e și o ipocrizie din zona guvernamentală. Protocolul din 2009, aprobat de către Laura Codruța Kovesi, ca procuror general al DNA, și George Maior, ca director al SRI, și semnat de generalul Florian Coldea și prim-adjunctul procurorului general Tiberiu Nițu, e amplu dezbătut. Însă au mai fost alte trei protocoale încheiate înaintea celui din 2009. Este o practică înscăunată încă de pe vremea Guvernului Năstase. Primul protocol de colaborare între SRI și Parchetul General s-a încheiat în 2003, când ministru al Justiției era Rodica Stănoiu. A mai fost un protocol în 2005 și altul în 2006. Sigur, noi acum vrem să-i punem la zid pe Kovesi, Maior, Coldea, Băsescu, dar nu ei au inventat apa caldă", a zis deputatul.

"Până acum doi ani de zile, când s-a pronunțat Curtea Constituțională, dosarele penale de corupție erau instrumentate sub aspectul probatoriului de către DNA și SRI. Prin lege, doar SRI avea logistică și tehnică de interceptare și filaj. DNA-ul nu avea, deci nu putea să facă interceptări. Sigur, prin această modalitate de cooperare sau colaborare instituțională între DNA și SRI s-au forțat mult limitele legii și ale Constituției. Aproape oricine și aproape pentru orice era ascultat pe mandat de siguranță națională. În 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis 2469 de mandate de interceptare pe siguranță națională. Cam 10 pe zi! Spre comparație, în același an, Curtea Supremă de Justiție din SUA a emis 1416 mandate de interceptare. E o mare diferență. România e o țară cu 20 de milioane de locuitori, SUA cu 320 de milioane de locuitori. Statele Unite se confruntă, în fiecare zi, cu zeci de amenințări teroriste sau care vizează siguranța națională. Din fericire, România, până în acest moment, nu s-a confruntat cu astfel de situații. Am avut și noi un "terorist", Omar Hayssam. Ce glumă bună", a spus Remus Borza.

Militarizarea actului de justiție

"Protocoalele au încălcat grosolan Constituția, așa s-a pronunțat Curtea Constituțională. Era o practică curentă, în ultimii ani, în a încheia astfel de protocoale. Fie între SRI și DNA, fie între SRI și CSM sau SRI și ÎCCJ. Probabil, or mai exista și altele de care încă nu știm. Existența unor astfel de protocoale probează existența unor reminiscențe totalitare ce caracterizează un stat polițienesc. Ele arată disfuncționalitatea unor instituții și lipsa unor pârghii de control reciproc între puterile statului. Aceste protocoale nu au făcut altceva decât să militarizeze actul de justiție. Ceea ce, într-adevăr, este foarte grav. Nu există nicio scuză și niciun pretext spre a justifica o atare practică care amenință și pune sub semnul întrebării existența și funcționarea unui stat de drept", a declarat deputatul independent Remus Borza.

Răspunsul, mai jos:

INTERVIUL INTEGRAL:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel