Protestul ''vestelor galbene'' a depășit granițele Franței

Protest Vestele galbene
Protest Vestele galbene

Prima manifestaţie a ''vestelor galbene'' la Bruxelles.

La Bruxelles a fost înregistrată prima manifestație a ”vestelor galbene”. Vineri, la prânz, se adunaseră circa 100 de persoane la această primă adunare desfăşurată în Belgia în cadrul mişcării de protest începute în Franţa cu două săptămâni în urmă, informează AFP.

În timpul protestului, cel puțin 30 de persoane au fost deja arestate pe căile de acces către locul manifestaţiei, mai ales pentru port ilegal de armă, spune purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Bruxelles. Manifestaţia se desfăşoară în intersecţia Arts-Loi, nu departe de instituţiile europene şi de sediul guvernului belgian. Această intersecţie este un loc ales cu predilecţie pentru organizarea de manifestaţii, datorită vizibilităţii pe care o oferă, fiind un punct nevralgic pentru traficul rutier în Bruxelles.

Fără organizator

Lansată cu două săptămâni în urmă în Franţa - iniţial ca un protest paşnic împotriva creşterii taxelor pe carburanţi, dar care s-a transformat apoi în manifestaţii, uneori violente, împotriva guvernului francez şi preşedintelui Emmanuel Macron - această mişcare s-a extins în regiunea Valonia, sudul francofon al Belgiei, unde vestele galbene au avut mai multe ciocniri cu huligani şi poliţia a efectuat arestări.

Protestul de vineri nu are niciun organizator declarat, deşi manifestaţia a fost convocată pe reţelele de socializare. Un YouTuber belgian, Gary Ducran, anunţase luni organizarea unui astfel de protest la Bruxelles tot pentru vineri cu un marş care ar fi urmat să se încheie tot în intersecţia Arts-Loi şi pentru care a obţinut autorizaţia primăriei. Dar apoi el s-a răzgândit şi a anulat marşul, invocând faptul că poliţia i-ar fi impus un caiet de obligaţii prea important, inclusiv un serviciu de asigurare a ordinii pe care n-ar fi avut posibilitatea să-l organizeze conform exigenţelor autorităţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel