Protestul rochiilor colorate în Afganistan. Femeile luptă împotriva restricțiilor vestimentare impuse de talibani / FOTO

Protestul rochiilor colorate în Afganistan. Femeile luptă împotriva restricțiilor vestimentare impuse de talibani  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Protestul rochiilor colorate în Afganistan. Femeile luptă împotriva restricțiilor vestimentare impuse de talibani / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Femeile din Afganistan protestează împotriva regulilor vestimentare impuse de noua conducere talibană.

Femeile din Afganistan au decis să protesteze față de regulile vestimentare instituite de talibani și au inițiat în mediul online o campanie prin care vor să arate că niqabul și burka, impuse de noul regim de la Kabul, nu au avut și nu au nicio legătură cu tradiția și cultura afganilor, ale căror costume populare au fost mereu dominate de culori aprinse. În cadrul campaniei #DoNotTouchMyClothes (n.r. - „Nu te atinge de hainele mele”), femeile distribuie masiv fotografii în care poartă rochii și costume populare viu colorate, a scris BBC.

Campania, un protest virtual față de codul vestimentar strict impus de talibani elevelor și studentelor, după preluarea puterii, a fost demarată de dr. Bahar Jalali, fostă profesoară de istorie la Universitatea Americană din Afganistan.

Jalali a explicat, pentru BBC, că a lansat campania întrucât una dintre cele mai mari temeri ale sale este aceea că însăși identitatea culturală și suveranitatea țării sunt acum atacate.

"Am vrut să informez lumea că ținutele pe care le vedeți acum în mass-media nu reprezintă cultura noastră, nu aceasta este identitatea noastră. Și, da, este suficient să tastezi cuvintele cheie „Afghan traditional clothes” (n.r. – Costume tradiționale afgane) și Google îți va oferi o avalanșă de imagini cu cel mai viu colorate rochii, cu diverse motive populare", a declarat Dr. Bahar Jalali.

Talibanii spun că vor respecta drepturile femeilor

Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, a insistat că drepturile femeilor vor fi respectate în Afganistan, ca parte din Legea Sharia. Dar oficialii nu au elaborat ce anume va însemna acest lucru. Mujahid a spus că talibanii vor permite femeilor să meargă la școală și la locurile de muncă, atât timp cât vor purta un hijab, care să le acopere părul și lasă fața la vedere. De asemenea, femeile vor avea nevoie de un însoțitor bărbat în călătoriile care durează mai multe zile.

Un set de reguli mai clare ar fi trebuit să apară după instalarea guvernului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Din 33 de poziții în noul cabinet, niciun portofoliu nu a fost încredințat vreunei femei. De asemenea, când studenții din Afganistan s-au reîntors la cursuri, în unele cazuri, fetele au fost separate de colegii lor cu ajutorul unor draperii sau cu pereți de carton, instalați în mijlocul clasei.

Femeilor afgane nu ar trebui să li se permită să lucreze alături de bărbaţi, a declarat marți, 14 septembrie, o personalitate de rang înalt din guvernul taliban. Implementarea unei astfel de poziţii le-ar interzice femeilor angajarea în instituții guvernamentale, bănci, companii mass-media şi alte domenii.

Săptămâna trecută, zeci de femei au ieșit în stradă, în orașul Mazar-e-Sharif, pentru a cere talibanilor să le respecte drepturile. Nu a fost primul protest.

Sâmbătă, talibanii au folosit gaze lacrimogene și bastoane, la Kabul, pentru a dispersa un protest care cerea ca drepturile femeilor să fie protejate, scrie Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel