Protestele masive i-au pus bețe în roate lui Netanyahu. Guvernul israelian va amâna controversatul proiect de lege privind reforma justiţiei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amânat luni pentru luna viitoare decizia privind planul extrem de contestat de reformă a justiţiei, în contextul temerilor că cea mai gravă criză naţională din Israel din ultimii ani ar putea duce la fracturarea coaliţiei sale sau ar risca să escaladeze în violenţă, relatează Reuters. 

 

Nu este clar încă dacă amânarea proiectului de lege pentru următoarea sesiune parlamentară, anunţată de partenerul de extremă-dreapta din coaliţia de guvernare, Puterea Evreiască, va da satisfacţie părţilor sau va detensiona o criză despre care şeful armatei, locotenent-generalul Herzi Halevi, a spus luni că reprezintă un moment fără precedent.

Ministrul Securităţii, Itamar Ben-Gvir, radical de dreapta, a spus că a fost de acord cu amânarea în schimbul unui angajament de a înainta proiectul de lege în următoarea sesiune a parlamentului.

Oponenţii acestui plan de a înăspri controlul parlamentului asupra proceselor judiciare au atras atenţia că acesta reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi au mobilizat proteste ample împotriva sa.

Susţinătorii legii, inclusiv fanii de fotbal de extremă-dreapta, au promis că vor contracara demonstraţiile. Zborurile de pe Aeroportul Ben Gurion au fost oprite la sol, iar porturile maritime, băncile, spitalele şi serviciile medicale urmau de asemenea să îşi înceteze activitatea, în contextul în care şeful sindicatului naţional Histadrut a făcut apel la o grevă generală pentru a opri avansul schimbărilor judiciare, scrie Agerpres.

Ce prevede reforma justiției?

Textul ar permite guvernului să numească judecători și, mai ales, ar permite Parlamentului să anuleze deciziile Curții Supreme cu o majoritate simplă, chiar de un singur vot, în timp ce în prezent este nevoie de o majoritate calificată de două treimi.

Guvernul de la Tel Aviv susține că vrea să reducă influența judecătorilor asupra activității deputaților, dar criticii se tem de o slăbire a ceea ce a fost întotdeauna un garant al statului laic și al drepturilor civile de-a lungul anilor, într-un moment în care partidele religioase mai radicale sunt în guvern și au, de asemenea, roluri cheie în controlul zonelor palestiniene ocupate de coloniști.

Nu este o coincidență că Yariv Levin, ministrul Justiției și colegul de partid al premierului, și deputatul sionist Simcha Rothman, care prezidează Comisia de Justiție a Knesset din Parlamentul israelian, sunt în spatele acestei reforme.

Ambii au acuzat în mod repetat Curtea Supremă că este prea puternică și părtinitoare față de mișcarea coloniștilor, comunitatea ultra-religioasă a Israelului și populația Mizrahi, popor evreu de origine din Orientul Mijlociu.

În special, mulți din dreapta israeliană nu au iertat niciodată instanța pentru decizia sa din 2005 de a se retrage din Fâșia Gaza, iar pentru Netanyahu, deci, reforma ar putea fi o modalitate de a ocoli procesul de corupție care îl vede acuzat, subliniază criticii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel