Proteste violente la Atena. Parlamentul a adoptat planul de austeritate. Doar 64 ”OXI”

Oamenii au ieșit în stradă, în Atena, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate cu care premierul Alexis Tsipras a fost de acord în negocierile cu Eurogrup.

Parlamentul elen a adoptat planul propus de Alexis Tsipras, mult mai dur decât măsurile cerute inițial de creditori.  Au votat pentru 229 de parlamentari, 6 s-au abținut, iar 64 au votat împotrivă, inclusiv fostul ministru de Finanțe, Yanis Varoufakis și președintele Parlamentului, Zoe Konstantopoulou, lider Syriza. La referendum, 61% dintre greci au votat OXI (Nu).

Tsipras, contestat de o parte a Stângii radicale pentru că s-a predat Eurogrup, a obținut sprijin pentru pachetul extrem de dur de reforme din partea unor partide pe care le-a criticat la alegeri pentru că aceptă măsurile de austeritate. Măsurile propuse, inițial, de creditori erau mai puțin severe, dar aceștia și-au pierdut încrederea în Grecia și în Tsipras.

După acest prim gest de conformare față de cerințele Eurogrup, Grecia așteaptă poziția țărilor creditoare, miniștri de Finanțe urmând să aibă noi negocieri prin teleconferință în cursul zilei de joi. FMI și-a arătat speranța că se va ajunge la un nou acord de finanțare, care să permită Greciei să evite colapsul economic. Parlamentele țărilor din Eurogrup trebuie să ratifice decizia de împrumut, prima tranșă fiind de 7 miliarde de euro. Până la venirea banilor din Europa și de la FMI, băncile elene rămân închise.

UPDATE: Acesta este momentul în care au început violențele.

UPDATE: Presa internațională scrie că proteste au fost pașnice, până când un grup a aruncat cu cocktail-uri Molotov.

Oamenii se află în centrul Atenei de mai multe ore și până la un punct totul a fost pașnic. Însă spiritele s-au încins iar protestatorii au aruncat cu cocktail-uri Molotov în timp ce poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Rețele de socializare s-au umplut de imagini din timpul protestului, iar unele voci susțin că și o mașină a unei televiziuni a fost incendiată.

În timp ce străzile au devenit un ring de luptă între poliție și protestatari, Alexis Tsipras le-a cerut parlamentarilor să-l sprijine, potrivit The Guardian.

"Sunt prim-ministru pentru că am susținerea Parlamentului. Dacă nu am susținerea voastră, mâine îmi va fi greu să fiu premier", ar fi spus Tsipras.

VEZI LIVE VIDEO DEZBATEREA DIN PARLAMENTUL GREC


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel