Proteste violente în Belarus. Bogdan Chirieac: Mult prea importantă pentru Rusia. Abuzuri inimaginabile

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat de ce cetățenii din Belarus doresc reluarea alegerilor prezidențiale.

Protestele violente continuă în Belarus. Mii de muncitori au decis să intre de astăzi în grevă generală și să se alăture manifestanților. Peste 6.000 de oameni au fost reținuți de autorități în urma incidentelor de stradă. 

Bogdan Chirieac a intervenit în direct la România TV unde a explicat de ce sunt oamenii nemulțumiți. Întrebat în ce mod pot influența protestatarii politica de acolo, analistul a precizat: 

”Sunt aproape 30 de ani de dictatură în Belarus. Este ultima dictatură din Europa. La un moment dat și asta trebuie să se termine. Sasha Lukashenko, fost președinte de CAP, s-a făcut președinte, la începutul anilor 90, după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice și de atunci el conduce ca un dictator această țară. A putut să o facă pentru că a și militat pentru uniunea Rusia-Belarus, a încercat să fie un valet al Moscovei. Și cultural și etnic, belarușii și rușii sunt, ca să zic așa, cum sunt moldovenii cu oltenii. Același popor. La un moment dat, în 2020, trebuie să se termine și această bătaie de joc a democrației, care este Belarusul. Cine a început? Sistemul acesta care se aplică în mai multe state din regiune, să nu uităm că și Bulgaria e în flăcări. Era pe aproape să ia foc și Serbia, dar lucrurile s-au potolit. Probabil că se va întâmpla ceva și în Republica Moldova. O să vedem. Deocamdată, în Belarus sunt ucideri, bătăi, arestări, capitalism de cumetrie tot aservit lui Lukashenko și apropiaților lui.”, a declarat Bogdan Chirieac.

Lukashenko, schimbat cu un alt apropiat al lui Putin

Întrebat dacă forța străzii va răsturna regimul politic, analistul politic a răspuns: ”În mod normal da, pentru că deja a comis abuzuri inimaginabile Lukashenko și e greu. Când a pornit mulțimea, e greu să i te opui. Belarus va avea sancțiuni economice dacă va rămâne Lukashenko, se va face o presiune pe Rusia și cred că Vladimir Putin va prefera să îl schimbe pe Lukashenko, probabil cu un alt lider care să-i fie loial în această țară. Belarus nu o să ajungă curând sub influență occidentală. E mult prea importantă țara respectivă pentru Rusia”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel