PROTESTE POLIȚIȘTI. COARNĂ: Lucrurile scapă de sub control

Zeci de polițiști protestează, joi, în fața Ministerului Muncii. Ei cer majorări de salarii și eliminarea disfuncțiilor salariale. 

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat: ”Avem nemulţumiri pe termen scurt şi nemulţumiri pe termen lung. Aş începe cu cele pe termen scurt, strict pe eliminarea disfuncţiilor salariale din sistemul public create nu ştiu de ce, dacă au fost create cu rea credinţă sau doar din neştiinţă, create, spun eu, poate din dorinţa de a face bine, dar au dezechilibrat sistemul public de salarizare, în sensul că MAI nu a primit nicio majorare salarială din 2008 la zi. Guvernul Cioloş şi Guvernul Grindeanu au majorat salariul - pe bună dreptate, nu avem niciun fel de problema în zona aceasta - la Sănătate, Învăţământ şi Justiţie, iar la poliţie nimic şi sigur că lucrurile scapă de sub control”. 

Șase polițiști morți în doi ani

Dumitru Coarnă a mai declarat: ”Vă dau un exemplu. Noi avem 65% din efective la nivelul salariului de bază minim pe economie, în condiţiile în care avem şase morţi în ultimii doi ani, vătămaţi corporali, oameni care sunt în comă, sunt irecuperabili. Din motive profesionale, au fost ultragiaţi, au fost vătămaţi corporal şi am avut şase poliţişti decedaţi în legătură cu serviciul în ultimii doi ani. Acest lucru trebuie să dea de gândit guvernanţilor şi am solicitat clar, cu celeritate, câteva principii de bază privind eliminarea acestor disfuncţii salariale făcute prin OUG - adică nu poimâine, astăzi sau mâine - făcute prin OUG, pentru că nu putem să mai lucrăm în aceste condiţii”. 

El a atras atenţia asupra faptului că unui poliţist i se interzice să aibă altă activitate decât cea de poliţist, în condiţiile în care un profesor şi un medic pot avea şi alte activităţi.

”Oamenii efectiv o să plece”

”O să ajungem în situaţia în care o să închidem sediile şi o să plecăm acasă. În această logică a salarizării, oamenii efectiv o să plece, pentru că această profesie nu mai oferă nimic din punct de vedere salarial, chiar dacă e o profesie de vocaţie, o profesie de risc, chiar dacă ne place, nu avem acel regim drastic al incompatibilităţilor. Un poliţist nu are voie să aibă nicio activitate, alta decât cea de poliţist, pe când medicul poate, profesorul poate, toată lumea poate să facă (şi altceva - n. r.) şi pe mine mă blochezi în salarizarea asta”, a precizat Dumitru Coarnă.

PROTEST semnificativ în București

Referitor la mitingul anunţat pentru sâmbătă, Dumitru Coarnă a spus că sunt aşteptaţi peste 7.000 de poliţişti atât din Bucureşti, cât şi din restul ţării.

”Avem pentru sâmbătă anunţaţi peste 7.000 de oameni care o să vină în Bucureşti. La ora 12:00 avem o întâlnire cu jandarmeria, pentru că vin autocare, oamenii sunt mobilizaţi la maxim, simt presiunea şi ei vin să îşi ceară, civilizat, cu respectarea legii, un drept al lor, pentru că nu putem să muncim aşa, aiurea, degeaba”, a susţinut Coarnă.

El a adăugat că protestele poliţiştilor vor continua până când îşi vor obţine drepturile.

"Dacă situaţia nu va fi rezolvată sâmbătă, vom continua până vom obţine aceste lucruri. Dreptul la grevă s-a născut prin grevă", a avertizat sindicalistul. 

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt-ent-1
YesMy