Proteste MASIVE. ZECI de mii de oameni în stradă

Mii de persoane au manifestat pe străzile orașului Bilbao din Țara Bascilor în sprijinul deținuților din rândul organizației separatiste ETA, cerând măsuri de amnistie.

Poliția din Bilbao, solicitată de AFP, a refuzat să facă o estimare a numărului participanților la această manifestație care are loc anual în luna ianuarie, anunță Agerpres.

Jurnalul basc Gara, care în general dă publicității comunicatele ETA, a afirmat că au fost 78.000 de persoane pe străzile acestui oraș din nord-vestul Spaniei, în ploaie, agitând pancarte în formă de deget îndreptat spre cer, pentru a denunța condițiile rezervate deținuților organizației separatiste.

Asociația civică "Sare" pentru sprijinirea deținuților i-a denunțat într-un comunicat "pe cei care țin în închisoare deținuți ce și-au ispășit demult pedeapsa impusă de tribunale". Manifestanții au cerut în principal ca deținuții să își ispășească pedepsa în apropierea familiilor lor.

Colectivul deținuților politici basci (EPPK) a abandonat recent exigența unei amnistii globale a tuturor deținuților și susține în prezent negocierea unor măsuri individuale.

ETA, ai cărei membri se află aproape toți în închisoare, a renunțat la violență în octombrie 2011, dar refuză să se autodizolve, cerând amnistia și apropierea deținuților de familiile lor. Aceste doleanțe au rămas nesatisfăcute în ultimii cinci ani.

Potrivit unui bilanț al asociației familiilor deținuților, Etxerat, din august 2016, 79 de "deținuți basci", în general condamnați pentru apartenență la ETA, sunt încarcerați în Franța, în 24 de închisori, și vreo 249 în 42 de penitenciare din Spania.

Înființată în 1959, organizația separatistă ETA este considerată vinovată de moartea a 829 de persoane în Spania în atentate comise în numele luptei pentru independența Țării Bascilor și a Navarrei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel