Proteste masive și val de arestări în Rusia. UE denunță situația din Federația Rusă

Proteste împotriva lui Putin. Marea Britanie se declară preocupată de reţinerea a peste 1.600 de manifestanți
Proteste împotriva lui Putin. Marea Britanie se declară preocupată de reţinerea a peste 1.600 de manifestanți

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat "arestările masive" şi "folosirea disproporţionată a forţei" în cursul manifestaţiilor de sâmbătă din Rusia pentru eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează Agerpres, citând AFP.

"Vom discuta luni despre viitoarele etape cu miniştrii afacerilor externe din UE", a adăugat el într-o postare pe Twitter.

Uniunea Europeană cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi această reuniune ar urma să prilejuiască o reflecţie asupra măsurilor care pot fi luate pentru a sprijini această cerere.

Mai multe state membre şi Parlamentul European cer adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar o astfel de măsură necesită unanimitatea celor 27.

Vineri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin "eliberarea imediată" a opozantului rus, în cadrul unei convorbiri telefonice. El a exprimat "îngrijorările serioase" ale UE privind soarta lui Navalnîi şi a făcut apel la "respectarea integrală şi necondiţionată a drepturilor sale".

Zeci de mii de persoane au demonstrat sâmbătă în Rusia la apelul lui Aleksei Navalnîi pentru a cere eliberarea sa, ceea ce a dus la peste 2.000 de arestări, precum şi la ciocniri în multe mari oraşe, şi în special la Moscova.

Amnesty International a acuzat poliţia că "a bătut fără discernământ şi a arestat arbitrar" manifestanţi.

Plasat în detenţie preventivă şi vizat de mai multe proceduri judiciare, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost reţinut pe 17 ianuarie, după întoarcerea sa din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok pentru care acuză Kremlinul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel