Proteste în sistemul judiciar. Personalul auxiliar din Tribunalul Sălaj și Maramureș anunță un protest spontan

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Personalul auxiliar din Tribunalul Sălaj și Maramureș protestează spontan.

Update: Grefieri de la mai multe instanţe din Alba au participat vineri la un protest spontan, prin suspendarea activităţii timp de aproximativ două ore, nemulţumiţi în principal de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti de către Guvern în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale restante.

La protest au participat grefieri de la Curtea de Apel Alba Iulia şi de la Tribunalul Alba, precum şi de la alte instanţe.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, motivele care au declanşat această formă de protest, transmise în informarea către conducerea instanţelor, au în vedere, printre altele, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti de către Guvernul României în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale restante obţinute pe cale judecătorească şi neachitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin acte administrative emise în anul 2023.

Se solicită prevederea şi asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023 şi achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin acte administrative emise în anul 2023.

Știrea inițială: Personalul auxiliar şi conex din cadrul Tribunalului Sălaj şi judecătoriilor arondate protestează spontan, vineri, în semn de nemulţumire faţă de neachitarea unor restanţe şi alte drepturi de natură salarială.

Potrivit unui comunicat de presă al protestatarilor, acţiunea spontană de protest este organizată între orele 10:00 - 12:00.

Motivul protestului

”Motivul protestului îl constituie nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, neplata integrală a salariilor timp de şapte luni, rezultatul întâlnirii din data de 7 decembrie, în urma căreia reprezentanţilor sindicali li s-a comunicat faptul că nu se vor aloca bani pentru plata integrală a salariilor şi nici achitarea tranşelor scadente din anul 2023 din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative”, se arată în comunicatul menţionat.

Din cadrul Tribunalului Sălaj nu se raliază acţiunii de protest grefierii arhivari.

Protestul de la Tribunalul Sălaj vine după ce câteva sute de grefieri de la instanţe şi parchete din toată ţara au protestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în semn de nemulţumire faţă de faptul că nu au fost asigurate fondurile necesare pentru plata integrală a salariilor şi a altor drepturi de natură salarială.

Protest și în Maramureș

Personalul auxiliar din cadrul Tribunalului Maramureş a iniţiat în cursul dimineţii de vineri un protest spontan, a anunţat prim-grefierul Rodica Măndicescu.

”Protestul se va desfăşura în mod concret prin întreruperea programului de lucru între orele 10.00-12.00 şi adunarea în holul principal al instanţei, parter, Palatul Justiţiei. Ne dorim să fiţi alături de noi, pentru a ne asculta doleanţele”, a spus Rodica Măndicescu, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel