Proteste în Cehia, împotriva numirii noului ministru al justiţiei

Mii de cehi au protestat luni, la Praga şi în alte oraşe din Cehia, contra numirii Mariei Benesova în funcţia de ministru al justiţiei, ei susţinând că Benesova este o aliată apropiată a premierului Andrej Babis care este urmărit în justiţie pentru o presupusă fraudă cu subvenţii europene, transmite AFP. 

Fostă membră a partidului social-democrat CSSD, în prezent independentă, Marie Benesova urmează să fie numită marţi de preşedintele Milos Zeman, personaj extrem de favorabil premierului Babis şi viitorului ministru al justiţiei. Demonstranţii, care au scandat Justiţie independentă!, Nu suntem orbi! şi Dorim un guvern onest!, au purtat drapelele Cehiei şi Uniunii Europene. Manifestaţia a fost organizată la apelul ONG-ului Un milion de momente pentru democraţie. 

Asistăm la eforturi pentru a avea justiţia sub control, a declarat în intervenţia sa Mikulas Minar, reprezentant al ONG-ului menţionat, care a organizat deja mai multe manifestaţii anti-Babis şi anti-Zeman. Benesova (71 de ani), care a mai fost ministru al justiţiei în 2013-2014 şi procuror general în perioada 1999-2005, ar urma să îl înlocuiască pe Jan Knezinek, care şi-a anunţat demisia pe 18 aprilie. 

Acuzaţii de fraudă



În 17 aprilie, poliţia cehă a recomandat punerea sub acuzare a lui Andrej Babis într-un caz de presupusă deturnare de fonduri europene în 2007-2008, în legătură cu complexul său hotelier numit Cuib de barză şi situat în apropiere de Praga. Valoarea fraudei în acest caz a fost de două milioane de euro, iar Babis riscă o pedeapsă cuprinsă între cinci şi zece ani de închisoare. 

Andrej Babis (64 de ani) este fondatorul concernului agroalimentar Agrofert, care controlează şi două mari cotidiane din Cehia. El a respins acuzaţiile şi a denunţat ceea ce consideră a fi un complot şi o afacere politică. Partidul său populist ANO a câştigat legislativele din octombrie 2017 şi deţine 78 din cele 200 de locuri în camera inferioară a parlamentului ceh. Format din ANO şi CSSD, guvernul minoritar condus de Andrej Babis este susţinut de comunişti (KSCM).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel