Proteste Franța. Măsuri de represiune asupra vestelor galbene

Protest ''vestele galbene''
Protest ''vestele galbene''

Premierul francez Edouard Philippe a anunțat pedepse dure pentru protestarii vestelor galbene, după șapte săptămâni de neliniște antiguvernamentală.

Guvernul său dorește să elaboreze o nouă legislație care să interzică ”agitatorii” de la proteste și să împiedice purtarea măștilor la demonstrații.

Weekend-ul trecut, protestatarii au spart ușile unui birou guvernamental. În alte scene haotice din Paris, demonstranții s-au luptat cu polițiștii, mai multe mașini și motociclete fiind arse.

Protestele împotriva impozitului pe combustibil au izbucnit la 17 noiembrie, când francezii au îmbrăcat veste galbene, "gilets jaunes" în franceză, și au ieșit să perturbe traficul.

Acțiuni similare au urmat în fiecare weekend și în timp ce numărul demonstranților a scăzut, orașele din Franța continuă să vadă revolte și blocaje.

Cel puțin șase persoane au murit și cel puțin 1400 au fost rănite în urma tulburărilor.

Ce măsuri intenționează să ia Guvernul?


Vorbind la postul de televiziune francez TF1, premierul Philippe a declarat că guvernul va susține o "nouă lege care va pedepsi pe cei care iau parte la demonstrații neautorizate și pe cei care sosesc la demonstrații si poartă măști pe față" .

Una dintre pedepse ar fi ca protestatarii ”care au tulburat, și nu contribuabilii, să plătească pentru prejudiciile cauzate" întreprinderilor și bunurilor în timpul protestelor.

Ceea ce a început ca furie pe taxa verde asupra combustibilului pentru autovehicule a devenit o nemulțumire generală față de conducerea președintelui Emmanuel Macron, acuzat de protestatari că a favorizat elita urbană.

"Cei care pun la îndoială instituțiile noastre nu vor avea ultimul cuvânt", a declarat Philippe, luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel