Proteste Erdogan. Se cere închisoare pe viață după puci

Un procuror turc a cerut miercuri condamnări la închisoare pe viaţă pentru 16 inculpaţi, printre care şi omul de afaceri Osman Kavala, pentru finanţarea protestelor ample din Turcia din 2013 şi tentativă de răsturnare a guvernului, relatează media locale, preluate de Reuters şi AFP.

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Istanbul în 2013 pentru a protesta împotriva planului de a construi un proiect imobiliar controversat în parcul Gezi din centrul oraşului. Protestele s-au transformat în demonstraţii antiguvernamentale la nivel naţional şi au reprezentat o provocare directă pentru guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

O figură majoră a societăţii civile, Kavala se află în detenţie de peste 15 luni, fiind acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a jucat un rol central în manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, cunoscute şi sub numele "Mişcarea din parcul Gezi".

Actul de acuzare a fost trimis unui tribunal, care mai întâi trebuie să-l accepte iar apoi să fixeze data procesului. Pe lângă Osman Kavala, alte 15 persoane sunt vizate de procuror, care solicită aceeaşi pedeapsă pentru toţi, potrivit Anadolu.

Anadolu relatează că şi alte nume cunoscute, precum jurnalistul Can Dündar, refugiat în Germania, şi actorul Mehmet Ali Alabora, figurează printre persoanele vizate de actul de acuzare finalizat miercuri.

Kavala este acuzat de presa guvernamentală şi că ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. El respinge categoric aceste acuzaţii.

Osman Kavala, un mecena respectat în cercurile intelectuale din Turcia şi din străinătate, în special în Franţa, a fost reţinut pe 18 octombrie 2017, apoi plasat în detenţie provizorie până la 1 noiembrie.

Încarcerarea sa a fost frecvent denunţată de responsabili europeni şi de militanţi pentru apărarea drepturilor omului.

Cine este Osman Kavala

Numele lui Osman Kavala a revenit în prim-planul scenei publice în ultimele luni, după arestarea în toamna trecută a mai multor universitari şi figuri ale societăţii civile apropiate de filantrop.

Născut la Paris în 1957, el este confondatorul uneia dintre marile edituri din Turcia, Iletisim Yayinlari, şi conduce un ONG care lucrează pentru depăşirea diferenţelor din cadrul societăţii turce prin cultură şi artă.

Kavala, care militează pentru recunoaşterea genocidului armean, este numit frecvent "Soros Roşu" de presa guvernamentală turcă, referire la miliardarul şi filantropul american de origine ungară George Soros.

În noiembrie, preşedintele Erdogan l-a criticat violent pe Kavala, acuzându-l că este în solda "celebrului evreu ungur Soros".

Osman Kavala se numără printre cele 55.000 de persoane arestate în cadrul epurărilor lansate după tentativa de lovitură de stat din 15 şi 16 iulie 2016, scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel