Proteste de amploare la Erevan împotriva noului prim-ministru Sarkisian

Nominalizarea lui Serj Sarkisian pentru funcția de premier al Armeniei a stârnit un val de proteste la Erevan din partea opoziției, alături de societatea civilă. Centrul capitalei este blocat.

La ora actuală au loc proteste masive în Erevan, capitala Armeniei, nemulțumirile cetățenilor fiind exprimate în stradă după ce Parlamentul l-a desemnat ca propunere pentru funcția de prim-ministru pe Serj Sarkisian, controversatul fost președinte al țării.

Capitala paralizată de proteste

Nikol Pashinian, liderul opoziției armene, a anunțat de duminică organizarea de acțiuni de protest în cursul acestei săptămâni, îndemnând cetățenii la nesupunere civică și blocarea instituțiilor de stat. La ora actuală sunt ocupate de protestatari toate arterele de circulație din centrul Erevanului, poliția blocând accesul spre clădirea Parlamentului armean.

Al treilea mandat în fruntea statului

Serj Sarkisian a condus Armenia ca șef al statului timp de două mandate, din 2008 până pe 9 aprilie 2018, când noul președinte Armen Sarkisian (fără legătură de rudenie) a fost învestit în funcție. Printr-un referendum desfășurat în 2015, cetățenii au votat ca Armenia să treacă de la o republică prezidențială la una în care prim-ministrul conduce efectiv țara, rolul viitorului președinte fiind considerabil diminuat. Anterior, în 2014, Serj Sarkisian promisese că nu va exercita funcția de prim-ministru în cazul în care Armenia ar urma să-și schimbe forma de guvernământ.

Marele inconvenient Serj Sarkisian

„Ceva fără precedent se întâmplă în Armenia: aceeași persoană vrea să conducă țara pentru a treia oară. Nu putem permite așa ceva. A venit vremea să eliberăm poporul armean. Cu acest mic inconvenient, încercăm să vă salvăm de marele inconvenient numit Serj Sarkisian”, le-a spus protestatarilor prin magnetofon Nikol Pashinian, citat de postul Radio Europa Liberă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel