Proteste de amploare în Rusia. Mii de oameni au ieșit în stradă, cerând eliberarea unui opozant arestat

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cel puţin 10.000 de manifestanţi au ieşit sâmbătă în stradă în oraşul Habarovsk pentru susţinerea guvernatorului provinciei cu acelaşi nume din extremul orient al Rusiei, arestat săptămâna trecută ca suspect de crimă, relatează Reuters.

Serghei Furgal, membru al Partidului Liberal Democrat, a câştigat în 2018 alegerile din provincie în faţa unui contracandidat din formaţiunea de guvernământ Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin.

După arestare, guvernatorul a fost dus la Moscova, unde se află acum în arest preventiv. El este suspectat de implicare în organizarea asasinatelor mai multor oameni de afaceri, în urmă cu 15 ani, şi ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă.

Demonstranţii din Habarovsk au mărşăluit pe şoseaua care traversează oraşul. Unii au cerut eliberarea lui Furgal, alţii - un proces deschis şi transparent.

Svetlana, o manifestantă între două vârste, care purta mască de protecţie, a declarat agenţiei Reuters că localnicii nu sunt descurajaţi de acuzaţiile la adresa guvernatorului şi că mulţi politicieni ruşi au un trecut întunecat, deoarece ultimii ani ai Uniunii Sovietice au fost marcaţi de corupţie şi infracţiuni. "Oamenii au venit aici pentru a-şi apăra dreptul la vot: l-am ales, aşa că daţi-ni-l înapoi", a cerut ea, scrie Agerpres.

Cu o săptămână în urmă, la Habarovsk a avut loc un alt protest neautorizat, cu 10.000 până la 12.000 de participanţi.

În Rusia au avut loc proteste şi după succesul referendumului constituţional de acum trei săptămâni, care îi permite lui Putin să rămână la putere încă 16 ani. Săptămâna trecută, la Moscova au fost arestaţi zeci de protestatari din câteva sute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel