Proteste, consultații medici de familie. CNAS, apel către medici

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) consideră regretabilă decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară aflate deja în derulare cu casele de asigurări de sănătate. 

Potrivit unui comunicat al CNAS, interesul pacienţilor este primordial, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca "mijloc de presiune" în cursul unor negocieri, induce "nelinişti nejustificate" practic întregii populaţii a României.

"Conducerea instituţiei a avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în urma cărora s-au convenit numeroase modificări ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018. Totodată, proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei", relevă comunicatul.

Potrivit acestuia, circa 70% dintre măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru.

CNAS declară că va căuta căi de soluţionare şi a propunerilor rămase încă în prezent în discuţie şi că pentru cele care nu ţin de competenţa instituţiei va face demersuri de comunicare interinstituţională.

[citeste si]

"Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului Contract-cadru se numără liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie. De altfel, aproape toate măsurile de debirocratizare discutate au fost incluse în proiectul actului normativ menţionat. CNAS îşi exprimă în continuare convingerea că numai prin dialog şi colaborare între partenerii contractuali se îndeplineşte misiunea asumată atât de instituţie, cât şi de membrii SNMF şi FNPMF de a asigura serviciile medicale atât de necesare asiguraţilor", se arată în comunicat.

Preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor Mihai, a spus că dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor, nu poziţiile de forţă, de aceea îi invită la responsabilitate pe medicii de familie, astfel încât pacienţii să nu fie lăsaţi să sufere, conform sursei citate, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel