Proteste. Călin Popescu-Tăriceanu: Lucrurile au devenit mult mai grave

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului, a declarat că protestele creează confuzie în societate şi inspiră neîncredere în instituţiile democratice şi în clasa politică.

"Suntem într-o perioadă frământată şi pentru faptul că nu numai în România, dar şi în multe alte ţări, începând din America de Nord până în Europa, mişcările acestea de stradă pe care le vedem, protestele, de tip Occupy în Statele Unite, Indignados, Rezist şi aşa mai departe creează o confuzie în societate şi inspiră o neîncredere în instituţiile democratice şi în clasa politică. În România, lucrurile au devenit mult mai grave pentru că, de peste zece ani, s-a încercat cu multă sârguinţă să se inoculeze şi o altă percepţie, percepţia că România e o ţară coruptă şi, dacă România e o ţară coruptă, evident elitele sunt corupte, elitele politice, elitele intelectuale, elitele economice, toţi suntem corupţi", a spus Tăriceanu.

Oficialii străini ştiu despre România, în primul rând, că este o ţară coruptă

"Discutam luni, la reuniunea anuală a diplomaţiei române, despre modul în care probabil străinii se raportează la România. (...) Ce se întâmplă cu un ministru, un oficial străin care urmează să vină în România şi se pregăteşte de vizită şi stă de vorbă cu consilierii lui şi i se pune prima întrebare: 'Ce ştiţi despre România înainte de a face vizita?'. 'Păi ce să ştiu, că e ţară coruptă. Atât'. (...) 'Dar ştiţi, în România, totuşi, au o economie care performează, sunt oameni care au arătat o creativitate extraordinară în diferite domenii, sunt oameni de cultură excepţionali, în educaţie, în cercetare, sportivi, au elite, au oameni care să-i reprezinte'. (...) Dar prima imagine este aceasta. Şi mie mi se pare extrem de condamnabil ceea ce s-a întâmplat în România acestor zece ani", a menţionat liderul ALDE.

Potrivit acestuia, în ţara noastră şi combaterea corupţiei a luat forma unei acţiuni politice.

"Să ştiţi că există corupție în toate ţările din Europa şi, evident, fenomenul corupţiei trebuie combătut, dar nu cu formula 'lupta împotriva corupţiei', care mie îmi aduce aminte de perioada anilor '50, când luptam să stârpim burghezo-moşierimea, chiaburii şi exploatatorii. (...) Deci, la noi, şi combaterea corupţiei a luat forma unei acţiuni politice. Nu ţinem cont de reguli, nu ţinem cont de legislaţie, nu ţinem cont de respectarea drepturilor fundamentale, mergem înainte să raportăm cât mai mulţi corupţi", a afirmat preşedintele Senatului.

Exemple de alte ţări unde corupţia este combătută cu armele legale ale statului de drept

"Mă uit simplu, ce se întâmplă în Bulgaria. (...) Dar nu am observat acest discurs public dement, autoflagelator care, în final, aduce deservicii ţării. De ce aduce deservicii ţării? Pentru că România, în relaţiile bilaterale, în relaţiile multilaterale, se aşează la discuţii şi la negocieri cu acest handicap imens. Şi vă spuneam că, în celelalte ţări europene, corupţia este, aş spune, înfloritoare, uitaţi-vă scandalul cu firma Volkswagen, şi cum a fost el muşamalizat, uitaţi-vă la scandalurile de corupţie din Franţa dinaintea şi după alegerile prezidenţiale, în care sunt implicate clasa politică şi elitele politice franceze. Uitaţi-vă la alte ţări din Europa, ce se întâmplă acolo? Toată lumea începe să strige în cor suntem corupţi, suntem corupţi? Nu. Încearcă să facă acea curăţenie, dar o face justiţia cu armele legale ale statului de drept, nu se implică serviciile de informaţii în lucrurile astea, nu se implică forţe oculte, care să combată corupţia", a susţinut Tăriceanu.

Preşedintele ALDE le-a spus membrilor formaţiunii politice că trebuie să fie conştienţi de rolul pe care îl au.

"Aşadar, vă chem să fiţi foarte atenţi şi conştienţi la rolul pe care îl aveţi ca elite politice şi evident la comportamentul politic care trebuie să ţină cont de reperele morale. Politica, înainte de orice, o fac cei care au chemare pentru că doresc să-şi pună eforturile spre binele cetăţii şi al societăţii. Politica nu trebuie să fie nici un mijloc de parvenire profesională, nici un mijloc de îmbogăţire. Dacă acceptăm aceste reguli, rămânem prieteni şi mergem înainte. Cei care nu înţeleg aceste reguli nu au ce să facă în ALDE. Vă spun foarte clar că sunt foarte atent la comportamentul nostru şi nu vreau să facem niciun fel de rabat", a menţionat Tăriceanu.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat miercuri, în staţiunea Mamaia, la deschiderea şcolii politice de vară a organizaţiei de femeie şi, respectiv, a celei de tineret ale formaţiunii politice.

Vezi și: Suspendare Iohannis, Dragnea - Tăriceanu, opinii diferite. Chirieac: Va închide tot dacă...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel