Proteste Bulgaria, demisie la nivel înalt. Declarație controversată

Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a demisionat vineri, după câteva săptămâni de proteste de stradă împotriva declaraţiilor sale despre activiştii pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, informează Reuters. "Îmi înaintez demisia ca urmare a campaniei continue de presă împotriva mea", a anunţat el, la sediul guvernului de la Sofia.

Potrivit biroului de presă al guvernului, premierul Boiko Borisov a acceptat în cursul serii demisia lui Simeonov.

Simeonov, care coordona politicile economice şi demografice, le-a numit pe activiste "femei piţigăiate" şi a sugerat că ele "speculează" situaţia copiilor bolnavi. El şi-a cerut scuze după o săptămână de la publicarea comentariilor sale, dar numai după o şedinţă cu partenerii de coaliţie.Borisov, care conduce din 2017 guvernul de coaliţie unde Simeonov reprezenta alianţa de partide naţionaliste Patrioţii Uniţi, şi-a cerut şi el scuze în numele vicepremierului, dar a declarat că nu poate să-i ceară acestuia demisia fără a periclita stabilitatea executivului, susţinut în parlament de o majoritate cu un singur deputat peste minimul necesar.

Demisia, cerută și de socialiști și etnicii turci

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca formaţiunea lui Simeonov să continue să susţină guvernul. Vicepremierul demisionar a afirmat vineri seara că "nu e vorba doar despre mine, nu e vorba despre partidul pe care îl conduc, este vorba despre guvernul în exerciţiu, despre care cred că are extrem de mult succes". "Această campanie dăunează popularităţii şi autorităţii guvernului şi devine un obstacol în calea activităţii sale normale", a apreciat el.

Socialiştii şi partidul etnicilor turci, din opoziţiei, au cerut la rândul lor demisia viceprim-ministrului şi au boicotat lucrările parlamentului de la Sofia, făcând presiuni asupra guvernului înaintea alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale din Bulgaria, care vor avea loc anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel