PROTESTE 28 ianuarie 2021, la PNL, USR, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii

Joi, 28 ianuarie, „Solidaritatea Sanitară” organizează „Marșul împotriva ingratitudini” / Foto Pexels
Joi, 28 ianuarie, „Solidaritatea Sanitară” organizează „Marșul împotriva ingratitudini” / Foto Pexels

Joi, 28 ianuarie, Federația „Solidaritatea Sanitară” organizează, în București, un marș împotriva „ingratitudinii guvernanților”, acesta constând într-o serie de proteste consecutive desfășurate la Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, în intervalul orar 11:00-12:00, în Piața Victoriei, în intervalul orar 12:00-14:00, și la sediile PNL și USR, în intervalul orar 14:00-15:00.

„Marșul împotriva ingratitudinii guvernanților este o acțiune desfășurată cu numărul maxim de participanți permis de lege, ea exprimând participarea simbolică a celor cca. 12.000 de semnatari ai Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate.

Acest protest continuu organizat de Federația „Solidaritatea Sanitară” include, alături de manifestările în stradă, următoarele forme de acțiune:

Exprimarea publică a nemulțumirii față de indiferența Guvernului și pentru susținerea revendicărilor. Aproape 12.000 de lucrători au aderat deja în mod public la lista susținătorilor.

Transmiterea solicitărilor de onorare a revendicărilor din partea fiecăruia dintre cei aproape 12.000 de semnatari către fiecare parlamentar din județul semnatarului, către Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și partidele politice aflate la guvernare.

Întâlnirile organizate de sindicatele Solidaritatea Sanitară cu toți parlamentarii din fiecare județ, aflate în curs de desfășurare.

Acțiunile și formele de protest organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară” exprimă nemulțumirile îndreptățite și așteptările legale și firești ale profesioniștilor din sănătate, ele constituind totodată o încercare de a evita apariția protestelor spontane, care s-ar putea produce în momentul adoptării legi bugetului de stat în Parlament.

Revendicările conțin solicitările de introducere a unor măsuri  de  protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 93 de profesioniști decedați până acum la datorie și faptul că doar cca. 42% dintre lucrători au fost vaccinați dovedind cu prisosință necesitatea unor intervenții eficiente”, transmite, miercuri, Federația „Solidaritatea Sanitară”.

„Totodată, revendicările au în vedere eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) vizată prin tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021.

Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează și introducerea unor forme de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor lucrătorilor din sănătate.

Protestele sunt cauzate și de refuzul dialogului social ce caracterizează actualul Guvern. Experiența ultimului an a demonstrat că „lipsa dialogului social naște monștri”, perturbările generate de adoptarea unor prevederi legale inaplicabile sau aberante accentuând problemele cu care se confruntă profesioniștii din sănătate. Deși dialogul social este o valoare fundamentală a Uniunii Europene iar actuala Putere se declară pro-europeană, faptele contrazic în mod flagrant declarațiile politicienilor”, a conchis Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel