Protestatarii pro-ruși au declarat Donețkul republică independentă de Kiev

Un grup de manifestanți pro-ruși ai orașului din Estul Ucrainei, Donețk, au declarat independența regiunii față de Kiev după ce au capturat clădirea administrației locale, transmite Russia Today.

UPDATE 14:28 - Uniunea Europeană este alarmată de situația din trei regiuni din Estul Ucrainei, a declarat secretarul de presă al Înaltului Prezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Catherine Ashton, scrie Itar-Tass.

Conform Itar-Tass, un referendum privind viitorul Donețkului ar trebui organizat nu mai târziu de 11 mai, se arată într-o rezoluție formulată luni de legislatorii consiliului regional al Donețkului.

Același consiliu regional i-a trimis lui Vladimir Putin o adresă în care îi solicită președintelui Rusiei să disloce temporar trupe de menținere a păcii.

Protestatarii au luat cu asalt clădirea guvernului local în decursul nopții trecute. 

Demonstrații masive împotriva guvernului pro-occidental de la Kiev au început pașnic duminică, dar situația a escaladat rapid. 

Steaguri ruse au fluturat în week-end pe străzile orașelor din Estul Ucrainei. Manifestanții din Donețk, Lugansk și Harkov au pus stăpânire pe clădiri aparținând administrațiilor locale, iar la Donețk rusofonii au cerut un referendum de independență, după modelul celui din Crimeea. 

În urmă cu aproape o lună, pro-rușii și pro-europenii s-au ciocnit în centrul Kievului, confruntare care s-a soldat cu moartea unei persoane care manifesta pentru drumul european al Ucrainei. Tânărul a murit din cauza unei răni de cuțit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel