Protest violent la Parlamentul Noii Zeelande din Wellington. Manifestanţii anti-vaccin au blocat strada. Poliția a început arestările - Video

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Mai multe altercaţii au izbucnit joi în apropierea Parlamentului Noii Zeelande la Wellington între poliţie şi manifestanţi anti-vaccin împotriva COVID-19, adunaţi de trei zile şi dintre care aproximativ 50 au fost arestaţi, notează AFP. 

Forţele de ordine au intervenit pentru a dispersa această adunare şi în special pentru a destructura tabăra improvizată instalată în vecinătatea Parlamentului, în timp ce militanţii scandau haka maori, strigând 'Păstraţi-vă poziţiile' în faţa poliţiei care înainta.

'Asta nu este democraţie', 'Să vă fie ruşine'

Poliţiştii, care îi avertizaseră pe cei aproximativ 150 de manifestanţi că riscă să fie arestaţi dacă nu pleacă, au fost primiţi cu pumni şi lovituri cu piciorul în timp ce erau insultaţi cu scandări ca 'Asta nu este democraţie', 'Să vă fie ruşine' sau chiar 'Renunţaţi la obligaţie'.

Mitingul început marţi a fost inspirat de 'Convoiul libertăţii' din Canada

Acest miting început marţi a fost inspirat de 'Convoiul libertăţii' iniţiat la sfârşitul lui ianuarie de şoferii de camioane canadieni denunţând obligaţia de a se vaccina pentru a trece frontiera cu Statele Unite. Plecaţi din Vancouver, ei blochează de o săptămână capitala Ottawa şi au inspirat mobilizări similare în alte ţări.

În Noua Zeelandă, sute de rulote şi camioane au blocat marţi cartierul Parlamentului la Wellington. Majoritatea au plecat după 24 de ore, dar a rămas un nucleu dur, hotărât să stea pe poziţii 'atâta timp cât va fi nevoie'. Vicepremierul Grant Robertson a atras atenţia că răbdarea locuitorilor faţă de perturbările cauzate de această mobilizare s-a epuizat şi că poliţia trebuie să intervină.

VIDEO

'Străzile oraşului sunt blocate'

'Străzile oraşului sunt blocate, magazinele şi afacerile au fost nevoite să închidă, oamenii se simt ameninţaţi şi intimidaţi de anumiţi manifestanţi', a spus el la Radio New Zealand înaintea acţiunii poliţiei, pentru care au fost trimişi o sută de agenţi ca întărire.

Locuitorii capitalei s-au plâns că au insultaţi pentru că purtau mască de protecţie, iar mai multe magazine din apropierea Parlamentului au fost nevoite să închidă pentru că angajaţii lor au cerut să verifice certificate de vaccinare. Primăria Wellington a avertizat că agenţii săi vor începe să emită procese-verbale pentru vehiculele care blochează străzile ca parte a mobilizării anti-măsuri sanitare.

'Poliţia recunoaşte dreptul oamenilor de a protesta, dar trebuie făcut într-un mod care să nu afecteze în mod nedrept publicul larg', a spus comandantul poliţiei din Wellington, Corrie Parnell. O femeie care a refuzat să-şi dea numele a acuzat poliţia că a provocat mulţimea.

'A fost un protest paşnic, ceea ce au făcut este o ruşine'. 'Nu mi-am imaginat niciodată că voi vedea asta în Noua Zeelandă', a adăugat ea. Noua Zeelandă a introdus vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru persoanele care lucrează în sectoarele sănătăţii, menţinerii ordinii, educaţiei şi apărării. Cei care refuză riscă concedierea.

Dovada vaccinării este necesară în restaurante, la evenimente sportive şi servicii religioase. Potrivit premierului Jacinda Ardern, '96% dintre neozeelandezi s-au vaccinat', mai scrie AFP, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel