Protest 'Veste galbene', elevi arestați. Ministrul educaţiei, 'şocat'

Protest 'Veste galbene', elevi arestați.  Ministrul educaţiei, 'şocat'
Protest 'Veste galbene', elevi arestați. Ministrul educaţiei, 'şocat'

Mai mult de 100 de tineri au fost reţinuţi de poliţie în faţa unui liceu din Mantes-la-Jolie în timpul protestelor de joi din capitala Fanței.

Ministrul educaţiei naţionale din Franţa, Jean-Michel Blanquer, a declarat vineri că a fost 'şocat' de imaginile cu cei 146 de tineri reţinuţi de poliţie în faţa unui liceu din Mantes-la-Jolie (departamentul Yvelines, centru), dar a ţinut să amintească 'contextul' de violenţă care a condus la această operaţiune, transmite AFP.

Imaginile, difuzate mai ales pe reţele sociale şi care au provocat indignare, arată zeci de liceeni, cu mâinile legate sau pe cap, aşezaţi în genunchi sau pe jos, puşi cu faţa la zid în grădina unei case. 'Imaginea este extrem de şocantă. Au fost imagini şocante pentru că ne aflăm într-un climat de violenţă excepţională (...) Trebuie să fim foarte atenţi la imaginile editate. Trebuie să ştim ce s-a întâmplat înainte, contextul în care s-au petrecut', a declarat ministrul la France Inter.

Au comis infracţiuni

'Ce s-a întâmplat ieri (joi) la Mantes-la Jolie? Sunt elemente exterioare liceului, persoane adesea de peste 20 de ani, care strânseseră la un loc pubelele în zilele precedente, au blocat liceul, au chemat liceeni veniţi şi din alte departamente, au invadat o casă, au furat canistre de gaz... Au comis infracţiuni, au atacat forţele de ordine care au încercat să-i neutralizeze şi, neutralizându-i, acestea i-au pus cu faţa la un zid, din ce se vede în imagini', a adăugat ministrul.

'Când am văzut aceste imagini, am fost şocat. Cer însă ca, în această lume în care lucrurile sunt văzute în mod foarte parţial, să aşezăm lucrurile în contextul lor', a insistat el. 'Nu spun că este un lucru bun, este un lucru rău şi bineînţeles că ne vom uita la urmările eventuale. Dar, într-un moment în care forţele de ordine sunt total solicitate în întreaga Franţă, cu dificultăţi enorme, asumări de riscuri incredibile, lucrurile trebuie puse la locul lor', a adăugat ministrul.

Liceeni şi studenţi s-au alăturat de mai multe zile mobilizării 'vestelor galbene', cu revendicări împotriva reformei bacalaureatului şi a sistemului de orientare în învăţământul superior, Parcoursup. Joi, 80 de instituţii de învăţământ au fost blocate şi 's-au înregistrat în jurul a 300 incidente', a precizat ministrul.

Vezi și: Protest 'Vestele galbene', discursul președintelui Macron

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel