Protest magistrați. Toader, replică pentru Lazăr

Scutaru Cristina / 16 sep 2018 / 19:14 Salveaza PDF Comentarii
Tudorel Toader
Descriere foto: Tudorel Toader

Ministrul Tudorel Toader i-a dat o replică lui Augustin Lazăr după ultimul mesaj al procurorului general.

”Sa ne cunoastem si sa ne respectam competentele! Procurorul general ne transmite faptul ca "justitia este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor in stat"!

Procurorul general se afla intr-o grava eroare, plasand justitia, una dintre cele trei puteri, in afara puterilor statului, deasupra acestora!

In ipoteza in care una dintre cele trei puteri isi incalca limitele constitutionale, echilibrul se restabileste de catre CCR, prin solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala!

In conditiile in care puterea judecatoreasca a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de inteles ca nu isi poate judeca propria cauza!”, a fost mesajul lui Tudorel Toader.

Ce postare a avut Lazăr

Magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei ca pe o garanţie pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremaţiei dreptului, a menţionat duminică procurorul general Augustin Lazăr, printr-o postare pe Facebook.

El este de părere că "tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenţei instituţiilor judiciare".

Potrivit lui Lazăr, independenţa judecătorilor şi procurorilor nu este "un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală", ci reprezintă "o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni".

Protest tăcut

Aproximativ 100 de magistraţi au protestat duminică, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, afişând pancarte cu "CSM nu are rol decorativ", "Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia".

Magistraţii au desfăşurat un protest tăcut.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27