Protest la Sibiu împotriva statuii lui Samuel von Brukenthal. Veta Biriș e prezentă la eveniment

Protest la Sibiu împotriva statuii lui Samuel von Brukenthal. Veta Biriș e prezentă la eveniment   /   Sursă foto: Captură RTV
Protest la Sibiu împotriva statuii lui Samuel von Brukenthal. Veta Biriș e prezentă la eveniment / Sursă foto: Captură RTV

Manifestanții vor ca statuia lui Samuel von Brukenthal din Sibiu să fie dată jos.

Potrivit România TV, un protest se desfășoară chiar în aceste momente la Sibiu. Manifestanții cer retragerea statuii lui Samuel von Brukenthal din Piața Mare din Sibiu, după ce aceasta a fost inaugurată acum o săptămână.

La eveniment este prezentă și cântăreața Veta Biriș. Aceasta a declarat că nu dorește să facă politică, ci a fost invitată doar ca să cânte. Protestul este organizat de Mihai Tîrnoveanu și de Asociația Calea Neamului.

Klaus Iohannis, la Sibiu la dezvelirea statuii lui Samuel von Brukenthal: Un omagiu adus prețioasei sale moșteniri

Președintele Klaus Iohannis a dezvelit, sâmbătă, statuia Baronului Brukenthal din centrul Sibiului. „Fie ca moștenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspirație și energie”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a apreciat contribuția celor care au făcut posibilă așezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în fața muzeului care-i poartă și îi duce mai departe numele.

„Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la prețuirea personalităților și a valorilor trecutului. Să fim, așadar, recunoscători pentru eforturile și sacrificiile, opțiunile și proiectele care ne-au plasat la loc de cinste în marele concert universal al civilizațiilor”, a spus președintele.

Iohannis a vorbit apoi despre comunitatea sibiană, spunând că s-a fondat pe căutarea libertății și s-a întărit prin credință: „Ea a crescut pe seama meșteșugurilor și a negoțului, pentru a-și găsi împlinirea prin dezvoltarea civică, ce a fructificat cunoașterea și înțelegerea lumii și a societății. Un catalizator important în acest proces l-a reprezentat diversitatea culturală și spiritul de toleranță al locuitorilor acestor meleaguri. Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forțelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului și a perspectivelor sale. În cel mai amplu spațiu public al comunității, între locurile spiritualității și instituțiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii și europenității noastre: palatul, muzeul, colecția și biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanțe stau educația și cultura, forțe care dau posibilitatea participării responsabile a cetățenilor la construirea propriului viitor”, potrivit Mediafax.

Președintele a făcut referire la întâlnirea simbolică, în piață, a fondatorului primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, „cea mai strălucită personalitate a sașilor transilvăneni”, cu ctitorul școlii românești de peste Carpați, Gheorghe Lazăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel