Protest la Opera Iași. Artiștii cer demiterea managerului Beatrice Rancea

Foto ilustrativ, Pexels
Foto ilustrativ, Pexels

Artiștii de la Opera Iași au protestat astăzi și au cerut ca Beatrice Rancea, proaspăt repusă în funcția de manager, să fie demisă. 

Artişti ai Operei Naţionale Române din Iaşi au protestat, marţi, pe scările instituţiei, nemulţumiţi de faptul că Beatrice Rancea a fost repusă în funcţia de manager, deşi este anchetată de DIICOT pentru nereguli financiare.

Beatrice Rancea a fost repusă în funcţie în urmă cu o săptămână, imediat după ridicarea controlului judiciar impus într-un dosar instrumentat de DIICOT Iaşi pentru nereguli financiare, în urma cărora instituţia ar fi suferit un prejudiciu de 5 milioane de lei.

'Am reluat protestele pentru demiterea doamnei Rancea. Solicităm ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să efectueze cât mai repede evaluarea doamnei manager. Dorim să fie o evaluare corectă, ţinând cont de rapoartele Ministerului Culturii, Corpului de control al Ministerului Culturii, Curţii de Conturi şi ITM', a declarat Cristina Fântână, solistă la Opera Naţională din Iaşi.

Şi sindicaliştii din cadrul ONRI solicită Ministerului Culturii să efectueze cu celeritate o evaluare corectă în cazul managerului instituţiei culturale ieşene.

'Situaţia în cazul de faţă este atipică, dar este oarecum normală pentru România. Am înţeles că doamna Rancea va fi evaluată. Transmitem un mesaj ministerului să facă o evaluare corectă, în contextul în care există două rapoarte ale Curţii de Conturi şi DIICOT, ITM şi ancheta DIICOT. Cerem demiterea doamnei Rancea. Dacă nu, se va vedea complicitatea şi faptul că ministerul girează un astfel de management defectuos, dezastruos. Amintesc societăţii civile ieşene că România modernă s-a născut la Iaşi. Ne dorim ca România modernă a secolului XXI să se nască tot la Iaşi, spunând 'nu' corupţiei, spunând 'nu' abuzurilor, şi să îşi apere cetăţenii, să îşi apere artiştii. Cultura ieşeană a fost grav afectată de evenimentele petrecute la Opera din Iaşi', a declarat Aurel Bălae, vicepreşedintele Sindicatului Artis din cadrul ONRI Iaşi, conform Agerpres.

În martie, Beatrice Rancea fusese suspendată din funcția de director

Ministerul Culturii anunța, la începutul lunii martie, că a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu Beatrice Rancea, pentru Opera Națională Română din Iași. 

'Având în vedere răspunsul DIICOT primit astăzi, 03.03.2021, conform căruia au fost luate măsuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta având și obligația de a nu exercita profesia, obligație prevăzută de dispozițiile art. 215  alin 2 lit. e din Codul de Procedură Penală, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea, pentru Opera Națională Română din Iași. (...) Astfel, contractul de management se suspendă la iniţiativa autorităţii ca urmare a faptului că faţă de manager s-a dispus măsura controlului judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, incompatibile cu exercitarea prezentului contract.', arăta comunicatul Ministerului Culturii. (Vezi știrea AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel