EXCLUSIV  ”PROTEST” la Iohannis după revolta uriașă. Viski, despre legea care a pus pe jar societatea

Vlad Viski, director executiv MozaiQ, a reacționat ferm în urma proiectului ce modifică Legea Educației, astfel încât referirile la identitatea de gen vor fi interzise în școlile și universitățile din România. În exclusivitate pentru DCNews, a spus ce decizie așteaptă din partea președintelui Klaus Iohannis.

Articolul 7 din Legea Educației, modificat în urma votului din Senat, prevede că în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Joi, Vlad Viski, director executiv MozaiQ, contactat de DCNews, a făcut următoarele precizări: „Foarte multe părți din societate s-au solidarizat și activat: mari universități din țară, asociații studențești, ale elevilor, societate civilă. Avem și noi o petiție cu aproape 40.000 de semnatari. Cred că a fost o reacție rapidă și foarte importantă.”

„Nu ne așteptam”, a precizat Viski, adăugând ulterior: „Nu avem cum să anticipăm. Însă, în același timp, am văzut și la referendumul pentru familie că există o parte importantă a societății care e atașată unor valori ce țin de liberalism, Europa, democrație.”

Amintim că Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) consideră că este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecințe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înțelegerea conceptelor și fără consultarea partenerilor sociali relevanți, în speță comunitatea științifică academică. De altfel, și alte instituții de învățământ superior, precum Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca sau Universitatea București, au criticat dur legea adoptată de Senat.

Joi, protest la Cotroceni?

Antonella Lerca Duda, activistă pentru drepturile omului, este „organizatoarea” unui „protest”, care va avea loc, joi, 18 iunie, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni: „Nu se poate să tăcem, eu una ma duc singură și în fața președintelui. Haideți la protest!” – a precizat pe Facebook.

„Nu cred că este un protest, ci un flashmob. Cred că o să mă plimb pe acolo cu bicicleta”, a spus Viski.

Solicitare pentru Avocatul Poporului și decizia lui Iohannis

„Noi am solicitat public Avocatului Poporului să atace legea la Curtea Constituțională. E și timpul foarte scurt, cred că are trei-cinci zile să depună la CCR”, a zis Viski.

„Eu sper că președintele Klaus Iohannis o să înțeleagă semnalele care vin din toate zonele societății și să respingă legea, să o trimită la reexaminare în Parlament, sau să o conteste la CCR. În orice caz, e clar că sunt aproximativ 12 articole din Constituție pe care legea le încalcă, libertate de exprimare, dreptul la educație. Sunt lucruri absolut fundamentale!

Înțeleg că au existat semnale dinspre partea de Poliție. Ei au scos amenzile, pentru că Poliția le-ar fi spus că nu au cum să dea amenzi prin școli, să verifice dacă se predă sau nu”, a mai zis Viski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel