PROTEST împotriva științei la Timișoara

expozitie-cadavre-antipa
expozitie-cadavre-antipa

Societatea Timișoara protestează împotriva expoziției de cadavre.

Având în vedere faptul că, începând cu data de 5 februarie 2016, Muzeul Banatului găzduieşte în Bastionul Theresia expoziţia „Our Body: Universul Interior", Societatea Timişoara doreşte să atragă atenţia asupra următoarelor aspecte legate de această expoziţie:

1. Expoziția prezintă corpuri umane reale, înfățișate în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse, conservate prin tehnica plastinaţiei (tratare cu cauciuc siliconic lichid).

Expoziţia este adusă în România de către Universal Exhibition Group, fiind prezentată anul trecut şi la Iulius Mall Cluj Napoca.

Potrivit declaraţiilor doamnei Heidi Pincher, reprezentant al Universal Exhibition Group, din cadrul conferinţei de presă organizate la deschiderea expoziţiei de anul trecut de la Cluj-Napoca, specimenele expuse au fost procurate de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong, ele aparţinând unor oameni decedaţi în China.

Organizatorii au invocat faptul că „legea" nu le permite să prezinte documentele care atestă identitatea decedaţilor expuşi, cauzele decesului, ori documente privind consimţământul lor sau al familiilor lor în vederea folosirii corpurilor în scopuri educaţionale.

2. Legat de expoziţia ce urmează să se deschidă în oraşul nostru, considerăm că expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obține profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credințelor tradiționale ale poporului român ce impun un comportament decent față de corpul defunctului și organizarea de funeralii.

Dincolo de pretextul educaţional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obţin câştiguri băneşti.

3. Mai dorim să arătăm că o expoziţie similară a fost interzisă în aprilie 2009 pe teritoriul Franței, prin hotărâre judecătorească, în temeiul prevederilor legii civile franceze care statuează că: "Rămășițele pământești ale persoanei decedate trebuie tratate cu respect, demnitate și decență". Judecătorii francezi au considerat că: "Spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului".

Tot prin hotărâre judecătorească, Israelul a interzis o astfel de expoziţie în octombrie 2012, pe considerentul că „violează demnitatea umană, inclusiv demnitatea persoanei decedate", instanţa hotărând ca autorităţile israeliene să ia toate măsurile necesare ca un astfel de eveniment să nu mai aibă loc vreodată în Israel.

Pentru motivele expuse mai sus, considerăm că o astfel de expoziție nu ar trebui găzduită de Muzeul Banatului și nu își are locul în nicio altă locaţie din România, fapt pentru care solicităm autorităţilor române închiderea și interzicerea expoziției pe teritoriul României.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy