PROTEST #DEMNITATE. Actorii, în Piața Victoriei. Ion Caramitru: Este fără precedent

Protest actori
Protest actori

Va fi protest duminică în București. Artiștii ies în stradă, în fața Guvernului. 

Pe Facebook, a fost organizat un eveniment ce anunță un protest al artiștilor, de la ora 18:00, duminică, în Piața Victoriei. Ei sunt revoltați că-n urma tăierii bugetului și a întârzierilor din partea primăriei Capitalei au fost oameni concediați. 

”Im-protest! Ieșim în piața Victoriei să protestam inopinat, improvizat și imperturbați de căldură sau oboseală. E momentul ca toți, artiști si persoane angajate sau în colaborare cu instituții din mediul cultural din București, și nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediați ca umare a taierilor bugetului și a întârzierii subvențiilor din partea primăriei municipiului București.

Situația este deosebit de dezastruoasă, cu toții o resimțim direct: onorarii întârziate luni de ziile, proiecte anulate, spectacole tot mai puține, o totală lipsă de siguranță din orice punct de vedere.

Foarte curând vom fi trași răspundere în legătură cu contribuțiile sociale datorate la stat pentru anul trecut iar noi nu suntem plătiți pentru munca depusă anul acesta. Vă rog ajutați-mă să distribuim masiv, să ne mobilizăm și să ne ridicăm împreună, pentru că uniți putem să arătăm primarilor, miniștrilor și premierului României ca suntem un număr ENORM de persoane afectate și ne cerem dreptul la demnitate. Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse și de a avea un loc de muncă în instituțiile pentru care ne-am specializat!

”Cerem banii după luni de zile de jucat GRATIS”

Cerem banii care ni se cuvin după luni de zile de jucat gratis, cerem deblocrea posturilor, cerem să existăm și să ne desfășurăm activitatea decent, mai bine decât până acum. Cerem să nu mai fie pusă la coadă cultura, sub orice forme s-ar manifesta ea. Educație, teatru, cercetare.” anunță evenimentul de pe Facebook. 

Ion Caramitru descrie situația fără precedent

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, descrie situația, într-un comunicat de presă, potrivit Mediafax. 

"Ceea ce trăim acum, nu numai în Teatrul Național, ci absolut în toate instituțiile care sunt acum în subordinea Ministerului Culturii, dar și în instituțiile din subordinea Primăriei Generale, este fără precedent", a afirmat Ion Caramitru.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, afirmă că, din cauza întârzierii bugetului, abia în 15 mai au ajuns banii la teatru, iar de atunci, în doar o lună nu s-a putut face tot, de la decoruri, costume, plăți, rezervarea sălilor pentru premiere de anvergură. Directorul TNB susține că, după calculele sale, ”ne aflăm în fața unui faliment: ”Falimentul ține de proasta gospodărire a întregului sistem financiar românesc. Există un faliment la vedere. Deși am fost la ministru împreună cu 20 de manageri din țară, toate Operele Naționale, toate Teatrele Naționale, Muzeul Național de Istorie, Muzeul de Artă, `Antipa` etc., cu un document trimis sub semnătura mea și a lor, pentru a discuta față în față despre acest faliment în care suntem aduși, nu am ajuns la nici o concluzie”. 

Ion Caramitru amintește și de angajați, fără de care teatrul nu poate continua: ”Cel mai grav lucru este că noi avem angajați, acum, 54 de oameni din afara teatrului (pentru că deși cerem de ani de zile posturi, nu primim), dintre care 39 deservesc scena. Practic, fără acești oameni teatrul nu poate funcționa.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel