Protest cu zeci de mii de oameni la Praga. Chirieac: Când alături lucrurile astea problemelor reale, e mâna Rusiei. În România, riscul e mic

Un protest cu zeci de mii de participanţi a avut loc la Praga, capitala Cehiei. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat cum ne putem da seama dacă propaganda rusă are implicări în manifestaţiile din Europa. 

Aproximativ 70.000 de persoane au protestat sâmbătă la Praga împotriva guvernului ceh, cerând coaliţiei aflate la putere să ia măsuri pentru a controla preţurile tot mai mari la energie şi exprimându-şi opoziţia faţă de Uniunea Europeană şi NATO, potrivit AFP.

Organizatorii demonstraţiei, membri ai unor forţe politice radicale - atât de extremă-dreapta, cât şi Partidul Comunist -, au spus că Republica Cehă, ţară care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar şi să-şi asigure contracte directe cu furnizori de gaz, inclusiv cu Rusia.

"Scopul demonstraţiei noastre este de a cere o schimbare, în special rezolvarea problemei preţurilor la energie, mai ales la electricitate şi gaz, care ne va distruge economia în această toamnă", a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Jiri Havel, citat de site-ul de ştiri iDNES.cz.

Protestul din Piaţa Václav, situată în centrul oraşului, are loc la o zi după ce guvernul a supravieţuit unei moţiuni de cenzură, în contextul în care opoziţia acuză lipsa unor măsuri împotriva creşterii inflaţiei şi a preţurilor la energie.

Moţiunea de cenzură a arătat cum criza energetică din Europa alimentează instabilitatea politică în contextul în care preţurile tot mai mari la energie amplifică inflaţia, situată deja la niveluri record în ultimele trei decenii.

Premierul Petr Fiala, care conduce o coaliţie de centru-dreapta formată din cinci partide, a declarat sâmbătă agenţiei de presă CTK că protestarilor nu le pasă de interesele ţării.

"Protestul din Piaţa Václav a fost organizat de forţe politice care sunt pro-ruse, care sunt apropiate de poziţii extreme şi sunt împotriva intereselor Republicii Cehe", a declarat el, conform Agerpres.

Bogdan Chirieac: Când alături lucrurile astea problemelor reale, e mâna Rusiei

Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat care este diferenţa dintre protestele pentru probleme reale ale societăţii şi cele în care Rusia are implicare evidentă. În plus, acesta a menţionat că în România sunt slabe şanse ca astfel de tulburări sociale să aibă loc, dar a indicat spre ţările care sunt uşor de destabilizat. 

"În momentul ăsta, în România, riscul e mic. Românii nu ies în stradă decât dacă sunt scoşi în stradă. Trebuie să facem o diferenţiere clară. Când ieşi în stradă din cauza incompetenţei Guvernului, din cauza inflaţiei galopante, din cauza prostiilor de la guvernare, din cauza a ceea ce pare de la o poştă un act de corupţie nesancţionat de autorităţi, atunci e un act democratic, e în regulă. Când ieşi în stradă şi alături de lucrurile astea reale că vrei să ieşi din NATO şi UE, că vrei să faci opinie separată, atunci e mâna Rusiei. Ce vreau să subliniez? Nu orice demonstraţie, nu orice manifestaţie din Europa liberă şi democrată are în spate mâna Rusiei. Are mâna Rusiei când se cere ce se cere acum la Praga, să facă Cehia opinie separată NATO şi Uniunii Europene. Atunci e în avantajul Rusiei. Acest tip de război funcţionează în Bulgaria, unde a fost dat jos un guvern reformist, în Ungaria, unde Viktor Orban este pionul lui Putin în UE şi NATO. Merge şi în Cehia, se pare. Nu reuşeşte în România, în Polonia, dar reuşeşte în Bosnia şi Herţegovina, unde sunt mari tulburări, în Serbia. Deci există această hartă. 

Mai departe, că au căzut guverne. În Marea Britanie, Italia, sunt democraţii. Cad guverne, sunt alegeri anticipate, deci nu înseamnă că e Rusia acolo. Aşa funcţionează democraţia!", a precizat Bogdan Chirieac la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel