Protest cu petrol şi sânge fals. Ce i-au făcut activiștii de mediu unei mumii de la Muzeul Egiptean din Barcelona - Video

Protest cu petrol şi sânge fals la Muzeul Egiptean din Barcelona. Ce au făcut activiștii de mediu unei mumii - Foto Pexels
Protest cu petrol şi sânge fals la Muzeul Egiptean din Barcelona. Ce au făcut activiștii de mediu unei mumii - Foto Pexels

Activiștii de mediu au stropit cutia de sticlă a unei replici a unei mumii la Muzeul Egiptean din Barcelona pentru a denunța inacțiunea guvernelor adunate pentru COP27 în Egipt în fața schimbărilor climatice.

Doi activiști, un bărbat și o femeie aparținând colectivului „Futuro Vegetal”, au stropit cutia de sticlă cu petrol fals, apoi pereții vitrinei cu sânge fals, folosind sticle de plastic de Coca-Cola.

Aceștia au dezvăluit apoi un afiș mare în care se cere „ justiția climatică”, denunțând o „COPCA COLA” cu referire la reuniunea la summit-ul COP27 privind clima de la Sharm el-Sheik, Egipt, și Coca-Cola, sponsorii oficiali ai conferinței. 

Video

La sosirea poliției, activiștii au cooperat și nu au fost arestați. Muzeul Egiptean a indicat însă că intenționează să depună o plângere din cauza prejudiciului făcut, scrie Le Figaro.

Vezi și - Activiști ecologiști au încercat să îşi lipească mâinile cu adeziv de tabloul 'Ţipătul', la Oslo

Activişti ecologişti au încercat - fără succes - să îşi lipească mâinile cu o substanţă adezivă, vineri, la Oslo, de tabloul 'Ţipătul', o capodoperă emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a denunţa practicile industriei petrolului din Norvegia, a anunţat Poliţia locală, citată de AFP.

Paznicii Muzeului Naţional din Oslo au intervenit, iar tabloul, protejat printr-un geam, nu a fost avariat, a anunţat Poliţia din capitala Norvegiei pe contul său de Twitter. 'Eu ţip când oamenii mor!', a strigat una dintre cele două persoane arestate în timpul acestei acţiuni de protest, potrivit mass-media norvegiene.

'Eu ţip când politicienii ignoră ştiinţa', a adăugat celălalt protestatar. Incidentul, care s-a produs în jurul orei 10:30 GMT, este cel mai recent dintr-o serie lungă de acţiuni întreprinse de activiştii pentru climă în mai multe muzee mari din lumea întreagă, cu scopul de a denunţa lipsa de atenţie de care ar suferi, conform convingerilor lor, criza climatică.

'Trei persoane reținute. Nu a fost semnalată nicio distrugere la nivelul tabloului'

'Ne aflăm la Muzeul Naţional după un apel al paznicilor. Ei au reţinut trei persoane, din care două au încercat să se lipească de tablou. Nu au reuşit, dar există urme de substanţă adezivă pe geam. Nu a fost semnalată nicio distrugere la nivelul tabloului', a precizat Poliţia din Oslo. O organizaţie denumită Stop Exploatării Petroliere a revendicat acest protest, potrivit revistei culturale norvegiene Tidens And.

Organizaţia afirmă că acţiunea a avut scopul de 'a-i trezi pe oameni din apatia lor' pentru 'a ajunge la dezbaterea pe care noi vrem să o purtăm'. Ministrul norvegian al Culturii, Anette Trettebergstuen, a spus că acţiunea de vineri este 'inacceptabilă'.

Vezi și - Două activiste şi-au lipit mâinile de ramele unor tablouri de Goya la Muzeul Prado, Spania - Video

Două militante ecologiste şi-au lipit sâmbătă mâinile cu o substanţă adezivă de ramele a două tablouri de Goya în Muzeul Prado din Madrid pentru a denunţa inacţiunea autorităţilor în faţa schimbărilor climatice, a anunţat poliţia spaniolă, potrivit AFP.

Cele două militante nu au avariat picturile, ci au scris +1,5 °C pe perete, între cele două tablouri, o referinţă la obiectivul climatic stabilit de comunitatea internaţională.

Activistele au fost reţinute de forţele de ordine şi plasate în arest preventiv, potrivit poliţiei. Într-o înregistrare publicată de Extinction rebellion, mişcare ecologistă adeptă a acţiunilor de nesupunere civilă, cele două activiste apar cu mâinile lipite de câte un tablou într-una dintre sălile muzeului, înainte să fie preluate de agenţii de securitate ai muzeului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel