Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

PROTEST al CRIMINALIȘTILOR: Salarii diminuate cu 25-35 %

fotografia este ilustrativă
fotografia este ilustrativă

Experții criminaliști și personalul auxiliar de specialitate criminalistică din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice au protestat astăzi timp de două ore din cauza diminuării salariilor nete, care conform reprezentanților săi, ar fi mai mici cu 25-35 % din luna ianuarie a anului 2018. 

Criminaliștii avertizează că protestul va continua și în zilele următoare, având ca principal scop menținerea venitului net pentru fiecare categorie de angajat la nivelul lunii decembrie 2017.

De asemenea, reprezentanții criminaliștilor spun că un alt motiv de protest este lipsa unui răspuns la demersurile repetate cu privire la modificarea Legii 567/2004, privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice.

Iată mesajul sindicaliștilor: 

"Arătăm că, în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice și al laboratoarelor teritoriale din subordinea sa (Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Timișoara și București) activează un personal care cuprinde un total de 63 salariați cu funcții de specialitate criminalistică, aceștia participând efectiv la activitatea judiciară procesuală.
Institutul nostru, aflat în subordinea Ministerului Justiției, este singura entitate care întocmește și furnizează organelor judiciare, la nivelul întregii țări, mijloace de probă (expertize criminalistice) atât în cauze civile, cât și în cauze penale, iar unele din specialitățile de expertiză pe care le abordăm au o importanță deosebită în soluționarea proceselor judiciare. În acest sens, menționăm expertiza vocii și vorbirii (în cadrul căreia se realizează autentificarea înregistrărilor audio/video și identificarea persoanelor după voce și vorbire), expertiza criminalistică în explozii și incendii, expertiza criminalistică în accidentele de trafic terestru, pe care le efectuăm în exclusivitate. Rapoartele de expertiză ciminalistică efectuate în aceste domenii, precum și în altele, reprezintă principalul mijloc de probă în temeiul căruia organele judiciare formulează soluții în cauze deduse judecății sau aflată în cercetare.

Plângeri legate de încărcarea cu dosare a experților

La activitatea de efectuare a expertizelor criminalistice din cadrul INEC și a laboratoarelor din subordine participă un număr foarte redus de experți, doar 52 la nivel național, care acoperă toate specialitățile de expertiză realizate în structura INEC, fapt care determină o încărcare deosebită cu dosare pe expert și o activitate desfășurată în condiții de permanentă presiune generată de termenele impuse de organele judiciare, pentru celeritate.
De asemenea, arătăm că experții criminaliști din cadrul INEC și al laboratoarelor din subordine au potrivit legii, aceleași incompatibilități și interdicții ca și judecătorii și procurorii, fiind supuși acelorași presiunii determinate de încărcarea cu lucrări, implicarea în celeritatea actului de justiție, stresul și pericolele specifice acestei activități.
Arătăm că personalul INEC face parte din familia ocupațională „Justiție", iar pentru anumite categorii de salariați din cadrul acestei familii ocupaționale de funcții bugetare („Justiție" și Curtea Constituțională), au fost deja operate modificări ale salariilor de bază, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 91/2017, de modificare a Legii nr. 153/2017.

Discriminare salarială 

Totodată, menționăm că, însăși Legea salarizării unitare nr. 153 din 2017 vorbește despre o serie de principii, printre care principiul nediscriminării, cel al egalității, al importanței sociale a muncii și cel al stimulării personalului din sectorul bugetar, în contextul recunoașterii și recompensării performanțelor profesionale.
Or, în situația de față, nu se poate vorbi despre lipsa discriminării și a existenței egalității cu ceilalți bugetari din aceeași familie ocupațională, ale căror salarii nu vor suferi modificări în urma intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr. 153/2017, coroborate cu modificările aduse Codului Fiscal," se arată într-un comunicat de presă al sindicaliștilor.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.24
YesMy